Начало Секс и здраве Как влияе на сексуалния живот граничното личностово разстройство?

Как влияе на сексуалния живот граничното личностово разстройство?

сексуален
Гранично личностово разстройство и безрасъден секс

Граничното личностово разстройство може да повлияе негативно на емоционалното ви състояние, вашите взаимоотношения с другите и способността да контролирате поведението си. Затова не е учудващо, че това разстройство може да окаже сериозно влияние и на сексуалния ви живот. Няколко проучвания, проведени сред пациенти с гранично личностово разстройство са установили, че при тях могат да се наблюдават някои проблеми със секса.

Учените смятат, че жените с гранично личностово разстройство имат склонността да са по-негативно настроени към секса. Те съобщават, че изпитват смесени чувства относно сексуалните си връзки и често се чувстват притиснати от партньорите си, когато става въпрос за секс. По-малко се знае за отношението на мъжете с гранично личностово разстройство към секса.

Често жените с гранично личностово разстройство са били жертви на сексуален тормоз в детските си години и това може да е причина за утежняване на тяхното отношение към секса.

Гранично личностово разстройство и безрасъден секс

За пациентите с това разстройство е характерно импулсивно поведение. Когато става въпрос за техните сексуални взаимоотношения те могат да имат склонност към безрасъдно сексуално поведение.

В допълнение към безрасъдните и импулсивни сексуални контакти има данни, че пациентите с гранично личностово разстройство са склонни към промискуитет. Те често могат да имат интимни контакти с повече от един партньор едновременно. То ва е така, защото те използват секса, за да се преборят с емоциите си и чувствата на безполезност и празнота, които често ги съпътстват.

Докато някои проучвания сочат, че пациентите с гранично личностово разстройство се впускат в повече от нужните сексуални контакти, има и данни, че някои от тях избягват да правят секс. Някои от пациентите, които предпочитат да не правят секс съобщават, че се опасяват, че ако го направят симптомите им ще се влошат.

Пациентите с гранично личностово разстройство могат да действат деструктивно по посока на собствения си живот, но те могат да повлияят негативно и на живота на своите партньори. Те търсят в партньорите си чувство на разбиране и искат да почувстват, че не са сами и някой ги обича. За съжаление обаче често те търсят това на най-неподходящите места.