Начало / Секс и здраве / Как влияе на сексуалния живот граничното личностово разстройство?

Как влияе на сексуалния живот граничното личностово разстройство?

мар. 24, 2017

сексуален

Граничното личностово разстройство може да повлияе негативно на емоционалното ви състояние, вашите взаимоотношения с другите и способността да контролирате поведението си. Затова не е учудващо, че това разстройство може да окаже сериозно влияние и на сексуалния ви живот. Няколко проучвания, проведени сред пациенти с гранично личностово разстройство са установили, че при тях могат да се наблюдават някои проблеми със секса.

Учените смятат, че жените с гранично личностово разстройство имат склонността да са по-негативно настроени към секса. Те съобщават, че изпитват смесени чувства относно сексуалните си връзки и често се чувстват притиснати от партньорите си, когато става въпрос за секс. По-малко се знае за отношението на мъжете с гранично личностово разстройство към секса.

Често жените с гранично личностово разстройство са били жертви на сексуален тормоз в детските си години и това може да е причина за утежняване на тяхното отношение към секса.

Гранично личностово разстройство и безрасъден секс

За пациентите с това разстройство е характерно импулсивно поведение. Когато става въпрос за техните сексуални взаимоотношения те могат да имат склонност към безрасъдно сексуално поведение.

В допълнение към безрасъдните и импулсивни сексуални контакти има данни, че пациентите с гранично личностово разстройство са склонни към промискуитет. Те често могат да имат интимни контакти с повече от един партньор едновременно. То ва е така, защото те използват секса, за да се преборят с емоциите си и чувствата на безполезност и празнота, които често ги съпътстват.

Докато някои проучвания сочат, че пациентите с гранично личностово разстройство се впускат в повече от нужните сексуални контакти, има и данни, че някои от тях избягват да правят секс. Някои от пациентите, които предпочитат да не правят секс съобщават, че се опасяват, че ако го направят симптомите им ще се влошат.

Пациентите с гранично личностово разстройство могат да действат деструктивно по посока на собствения си живот, но те могат да повлияят негативно и на живота на своите партньори. Те търсят в партньорите си чувство на разбиране и искат да почувстват, че не са сами и някой ги обича. За съжаление обаче често те търсят това на най-неподходящите места.