Начало / Секс и здраве / Какви сексуални проблеми могат да изпитват жените след 50 години?

Какви сексуални проблеми могат да изпитват жените след 50 години?

ян. 8, 2018

сексуални проблеми

С напредването на възрастта при жените могат да се появят някои сексуални проблеми, с които те трябва да се справят. Основната причина за това са хормоналните промени, които настъпват в организма на жената – нивата на хормона естроген постепенно спадат.

Вероятно ще чуете най-различни факти какво се случва с жената след менопаузата, което може да повлияе на нейния сексуален живот. Ето и някои от по-често обсъжданите:

Вагината ви няма да се промени особено

Поради намаляването на нивата на естрогена през менопаузата вашата вагина ще премине през някои промени, но в повечето случаи те не са толкова забележими. Повечето от жените не забелязват никаква промяна. Тъй като притокът на кръв към вагината намалява след настъпването на менопауза съветът на експертите е да правите редовно секс. По време на сексуален контакт притокът на кръв се подобрява, а с това и еластичността на вагината и нейният добър вид.

Инвестирайте в добър лубрикант

Неоспорим факт е, че с настъпването на менопаузата жените все по-често започват да се оплакват от вагинална сухота. Това е нещо напълно нормално и най-лесното решение на проблема е да инвестирате в добър лубрикант. Ако преди с партньора си не сте използвали подобни средства не се срамувайте да поговорите с него. Повечето жени се страхуват да използват подобни неща, но всъщност съвременните лубриканти на водна основа могат да направят секса много по-приятно изживяване.

Представата за тялото ви може да се измени

Промените, които настъпват през менопаузата са не само физически, но и психически. Менопаузата може да накара жените да променят представата за своето тяло и сексуалност и те да загубят част от самочувствието си.

Вашето сексуално желание може да спадне или да се повиши

Менопаузата повлиява по различен начин сексуалният живот на всяка жена. И докато едни се оплакват от спадане на либидото, други осъзнават, че с правилната нагласа тяхното сексуално желание всъщност може дори да се покачи. Някои жени след 50 годишна възраст започват да експериментират и да опитват нови неща в желанието си да разнообразят своите сексуални преживявания.

Упражненията могат да помогнат да подсилите либидото си

Експертите напомнят, че най-добрият начин да се чувствате добре във всеки един аспект от живота си е да инвестирате в здравето си и да бъдете физически активни. Ако не сте здрави емоционално или физически няма как да очаквате и сексуалният ви живот да е удовлетворяващ.

Стените на вагината ще станат малко по-тънки

Един от по-често обсъжданите проблеми при менопаузата е, че със спадането на нивата на естрогена стените на вагината на жената могат да изтънеят. Това в комбинация с вагиналната сухота може да направи сексът по-болезнен от обикновено. Когато такъв проблем възникне говорете с вашият гинеколог. Той може да ви предпише кремове с естроген, които могат да помогнат за решаването на проблема в известна степен.