Начало / Секс и здраве / Сексуални смущения при жени

Сексуални смущения при жени

юни 23, 2022

сексуални смущения при жени

Сексуалните смущения при жените са често срещан проблем. Почти половината от всички жени имат сексуални проблеми в даден момент от живота си. Ако проблемите продължават дълъг период от време и са достатъчно сериозни, за да причинят дистрес, те могат да се считат за сексуално смущение.

Кои са основните сексуални смущения при жени?

Най-често се наблюдават следните сексуални смущения при жени:

Намалено сексуално желание (намалено либидо, фригидитет)

Намаленото сексуалното желание представлява намален или липсващ интерес към сексуална активност. Жените с намалено либидо имат малко или никакви сексуални фантазии или мисли.

Фригидитетът обикновено се развива при жени в зряла възраст, които преди това са имали нормален полов живот.

Намаленото сексуално желание е нормално състояние при някои жени след менопауза. По време на бременност и в първите месеци след раждането също е характерно понижено сексуално желание.

Причините за фригидитет могат да бъдат психологични, по-рядко хормонални (при нарушена функция на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза, при понижен тестостерон или повишен пролактин), тежки хронични заболявания, прием на някои медикаменти и др.

Нарушение на възбудата

При това сексуално смущение има сексуално желание и изживяване на оргазъм, но липсва овлажняване на гениталиите и другите белези на възбуда. Влагалищната сухота може да доведе до болка по време на полов контат.

Нарушен оргазъм

Оргазмената дисфункция включва липса на оргазъм след сексуална възбуда, намалена интензивност на оргазма въпреки адекватната стимулация или значително забавяне на достигането на оргазъм.

Това нарушение се наблюдава по-често при млади жени с по-малък сексуален опит. Най-честите причини за оргазмена дисфункция са недостатъчна сексуална стимулация или психични проблеми.

Според някои статистики 30 % от жените имат оргазъм, 40 % достигат оргазъм чрез стимулация на клитора, 20 % чрез мастурбация и само при 5-10 % се наблюдава истинска липса на оргазъм (аноргазмия).

Нимфомания

Нимфоманията е състояние, при което жената има непрекъснато и непреодолимо желание за сексуален контакт. Причината за нимфоманията може да бъде конституционално повишено либидо или психичен проблем. Лечението е трудно, необходимо е да се установи и да се отстрани причината.

Вагинизъм

Вагинизмът представлява неволеви спазъм на перинеалната мускулатура около входа и долната трета на влагалището при опит да се проникне в него с пенис, пръст или друг предмет. Причините за възникването му са психични.

Вагинизмът не позволява извършването на сексуален контакт. Гинекологичният преглед също е невъзможен.

Диспареуния

Диспареуния означава болезнен и затруднен полов акт. Почти две трети от жените са имали в определен период от живота си това нарушение.

Болезненият полов контакт може да се дължи на: недостатъчна възбуда, атрофичен вагинит, ендометриоза, бартолинит, наранявания на вулвата, постоперативни или постинфекциозни сраствания, вагинални тумори и др.