Начало / Секс и здраве / Сексът и остаряването

Сексът и остаряването

ян. 5, 2017

остаряването

С напредването на възрастта е нормално сексуалното желание да се промени. Много от нас си мислят, че по-възрастните хора не правят секс. Но истината е, че много хора остават сексуално активни през целия си живот. Ако сексът за вас и вашият партньор е важен и е неделима част от живота ви, когато сте на 30, това най-вероятно ще е така и когато сте на 60. С годините разбира се могат да настъпят някои промени в сексуалния живот и това е напълно нормално.

С остаряването настъпват някои физически промени в телата на мъжете и жените. Те понякога могат да повлияят на тяхната възможност и желание за сексуални контакти. Някои жени се наслаждават на секса повече с напредването на годините и придобиването на опит. След настъпване на менопауза те вече не се притесняват от нежелана бременност и това може да ги накара да се чувстват по-освободени и спокойни при секс с партньора си.

При някои жени настъпват промени във вагината, която може да се стесни и да се скъси. Стените на вагината стават по-тънки и намалява нормалното овлажняване. Ако и при вас има намалено овлажняване на вагината след менопауза винаги може да използвате лубриканти, които да намалят риска от болка по време на секс.

При мъжете с напредването на възрастта може по-често да се наблюдава импотентност. Някои мъже срещат затруднения при поддържане на ерекция. След 65 годишна възраст между 15 и 25% от мъжете страдат от такъв проблем. Импотентността е по-често срещана при мъже със съпътстващо високо кръвно налягане, диабет или сърдечни заболявания.

Как може да поддържате задоволителен сексуален живот?

Бъдете сексуално активни

Колкото по-често правите секс с партньора си, толкова по-малко проблеми ще имате свързани със сексуалната интимност. Поддържайте интереса на партньора си и не губете тази толкова ценна връзка. Освен това сексът ще помогне и за по-доброто ви здравословно и психическо състояние.

Комуникирайте с партньора си

Тъй като тялото ви се променя с възрастта е важно да говорите помежду си и да споделяте с партньора си какво чувствате, какви са вашите притеснения и страхове. Комуникацията е ключа към задоволителния сексуален живот. Споделете с партньора си какво ви харесва при секс и какво не и дали нещо от това се е променило с годините.

Научете се да си доставяте удоволствие по различни начини

Добрият секс не е само сексуален физически контакт. При него трябва да има интимност и докосване между партньорите. Затова и експертите наблягат на това колко е важно партньорите да се научат как да си доставят удоволствие и по други начини. Един хубав еротичен масаж може да ви достави много по-голямо удоволствие от секса. Насладете се на това да докосвате партньора си и той вас.