Начало Секс и здраве Как се променя сексът за мъжете след 50 годишна възраст?

Как се променя сексът за мъжете след 50 годишна възраст?

секс мъже
Как се променя сексът за мъжете след 50

Всички сме наясно, че с напредване на възрастта либидото на мъжа постепенно спада. Физиологичните промени, които настъпват в организма му с остаряването се дължат на спад на нивата на мъжкия полов хормон тестостерон. Много други фактори обаче също оказват влияние. Ето и някои от промените, които могат да настъпят в сексуалният живот на мъжа след 50 годишна възраст:

Нужда от по-дълга стимулация

С напредването на възрастта на мъжете им става по-трудно да достигнат ерекция. Често само сексуалните фантазии не са достатъчни и те имат нужда от по-продължителна стимулация. След достигане на ерекция от друга страна тя лесно може да бъде загубена под действието на най-различни разсейващи фактори, като дори позвъняване на телефон, но това е напълно нормално след една определена възраст.

Около 33% от мъжете на възраст между 50 и 64 години страдат от еректилна дисфункция. При нея освен по-трудното достигане на ерекция могат да се наблю дават и някои от следните проблеми:

Добрата новина според експертите е, че мъжете на възраст над 50 годишна възраст са много по-склонни да експериментират. Те по-често търсят различни начини как да се справят със своите сексуални проблеми и да подобрят сексуалният си живот.

По-силна привързаност към партньора

Смята се, че мъжете над 50 годишна възраст изграждат по-хармонични и пълноценни връзки с човека до себе си. Това се дължи отчасти на спадането на нивата на тестостерон и задържането на нивата на хормона окситоцин. Този хормон е познат, като хормон на привързаността и стимулира чувствата на лоялност и вяра в другия.

Мъжете и жените са в по-добър синхрон

Докато са на 20 или 30 мъжете много по-бързо се възбуждат и достигат до оргазъм в сравнение с жените. Според учените двойките, в които и двамата партньори са над 40 годишна възраст са в много по-добър синхрон в сексуалния си живот и по-често и двамата са удовлетворени от преживяванията си.

Как да подобрите представянето си в леглото след 50 годишна възраст?

Според експертите редовните физически натоварвания и здравословното хранене могат да помогнат и в сексуален аспект.  Може да пробвате и някои други съвети, като например:

– Експериментирайте и намерете и други начини, с които да си доставяте удоволствие

– Поговорете със сексолог относно притесненията и проблемите си

– Консултирайте се с личния си лекар за медикаменти, които могат да помогнат за решаване на вашият проблем.