За сексът се знае, че може да облекчи мигренозните пристъпи, но и може да действа като отключващ фактор за главоболие, в зависимост от човека и обстоятелствата. Много жени често избягват секс с партньора си с извинението, че ги боли главата. Но следващият път, когато почувствате, че мигрената ви може да се появи отново, сексът може да е най-добрият начин да се справите с нея.

Според някои учени по време на оргазъм в тялото се отделят химически субстанции, които могат да помогнат за облекчаването на симптомите на мигрена. Според други обаче сексът може да влоши главоболието ви, защото причинява разширяване на мозъчните кръвоносни съдове и увеличиване на притока на кръв към мозъка. Вие трябва сами да прецените как влияе секса при вас.

Симптомите при мигрена, като чувствителност на светлина, различни звуци и миризми, гадене, повръщане са в най-общи линии еднакви при всички, но причината за отключване на мигрената при различните пациенти може силно да се различава.

За много хора идеята, че сексът може да излекува мигрената може да звучи странно, но учените са доказали, че по време на секс се отделя невротрансмитерът серотонин, който е отговорен за това да се чувстваме добре. Освен това по време на оргазъм се отделят ендорфини, които намаляват чувството на болка и имат подобни на опиатите свойства. За разлика от медикаментите за облекчаване на болка, на които са нужни приблизително 15 минути да подействат тези химически субстанции действат веднага и облекчават много по-бързо мигрената ви.

Сексът си е вид физическо усилие и за съжаление при някои пациенти с мигрена той може да отключи пристъп. Напрягането на гърба и шията по време на сексуален контакт може да стане причина за мигренозен пристъп.

Най-честият тип главоболие, предизвикано от сексуален контакт е експлозивното главоболие, което настъпва в момента на оргазъм. Симптомите при този тип главоболие могат много да наподобяват мозъчен кръвоизлив, затова и специалистите съветват пациентите, които го изпитат задължително да потърсят медицинска помощ, за да се изключи възможността за кръвоизлив.

Тензионното главоболие, което най-често е резултат от стрес, може да се отключи и от напрежението в тялото по време на секс, но за щастие то обикновено отшумява за приблизително 20 минути.

Въпреки, че може би все още не знаете в коя група попадате – тези, за които сексът е лек за мигрената или тези, при които сексът отключва мигренозен пристъп, вече знаете, че той е една възможност, която може да обмислите и да изпробвате как действа при вас и дали няма да е възможният лек при вас.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!