Начало / Секс и здраве / Симптоми на полово предавани болести при жените

Симптоми на полово предавани болести при жените

мар. 12, 2021

симптоми на полово предавани болести при жените

Много жени, страдащи от полово предавани инфекции нямат никакви симптоми. Когато се появят симптоми, те често са неспецифични и жените погрешно мислят, че имат инфекция на пикочните пътища или гъбична инфекция.

Ако не се диагностицират навреме и не се лекуват сексуално трансмисивните болести може да доведат до редица проблеми, включително стерилитет и повишен риск от рак на маточната шийка. Тези рискове правят още по-важно практикуването на безопасен секс.

Най-честите полово предавани болести при жените са: трихомоназа, хламидия, гонорея, генитални брадавици, генитален херпес, СПИН, сифилис, хепатит В и С.

Жените трябва да познават възможните симптоми на сексуално трансмисивните инфекции, за да могат при необходимост своевременно да потърсят лекарска помощ.

Някои от най-честите симптоми на полово предавани болести при жените са:

Промяната в консистенцията, количеството, цвета или мириса на вагиналния секрет може да бъде признак на инфекция, предавана по полов път. Например при остър трихомонален колпит е налице обилно, прозрачно, воднисто и пенесто вагинално течение, което по-късно става гъсто, жълтозеленикаво и с неприятна миризма. Леко увеличено генитално течение с наличие на жилки кръв в него се наблюдава при хламидия или гонорея. Промяна във вагиналното течение причинява и гениталния херпес.

 • сърбеж в областта на вулвата и влагалището

Гениталният сърбеж е неспецифичен симптом и може да се дължи на множество причини. Свързаните със секса причини за вагинален сърбеж или за сърбеж в областа на външните полови органи на жената са например: хламидия, гонорея, генитални брадавици, генитален херпес, трихомоназа, краста, срамни въшки.

Поява на обрив по външните полови органи на жената е характерен симптом при някои полово предавани болести.

При генитален херпес по малките и големи срамни устни, по влагалището се откриват мехурчета, изпълнени със серозно съдържимо. При пукане на мехурчетата се формират болезнени ерозии и язви.

Гениталните брадавици представляват розовочервени възелчета с вид на цветно зеле, които се откриват по големите и малки срамни устни, по входа на влагалището.

Срамните въшки причиняват петехии (малки червени петна) в мястото на ухапване.

Най-характерният признак на първичния сифилис е появата на твърд шанкър, който при жените се локализира по малките или големи срамни устни, по влагалищната част на маточната шийка. Появява се червено петно, което се превръща във възелче, а след няколко дни се оформя ерозия. Тя заздравява за няколко дни до няколко седмици без да оставя цикатрикс.

 • промени в уринирането

Признак на полово предавана болест може да бъде появата на болка или парене при уриниране, необходимост от по-често уриниране или наличие на кръв в урината. Например при хламидия, гонорея жените често се оплакват от дискомфорт и парене при уриниране.

 • тазова болка

Тазовата болка може да е признак на тазово-възпалителна болест, която най-често се причинява от хламидия трахоматис или гонококи.

Други симптоми на сексуално трансмисивни инфекции при жените са:

 • болка по време на полов контакт
 • кървене извън менструация
 • анален сърбеж
 • болка, секреция или кървене от ануса
 • фебрилитет
 • отпадналост
 • мускулни болки, ставни болки
 • увеличени лимфни възли
 • рецидивиращи гъбични инфекции.

Прочетете за:
Тазова възпалителна болест, причинена от гонококи и хламидии
Остри кондиломи
Сифилис