Начало / Секс и здраве / Кога се появяват първите симптоми на полово предаваните инфекции?

Кога се появяват първите симптоми на полово предаваните инфекции?

фев. 15, 2019

симптоми на полово предаваните инфекции

Първите симптоми след заразяване с полово предавана инфекция могат да се развият в рамките на няколко дни или седмици, но понякога се появяват след месеци или дори години по-късно.

Често в началото липсват симптоми и пациентите могат да не знаят, че имат полово предавана инфекция.

Какъв е инкубационният период при най-честите сексуално трансмисивни инфекции?

Инкубационният период представлява времето между заразяването след непротектиран полов контакт и появата на първите симптоми.

Трихомониаза

Трихомониазата е най-разпространеното полово предавано заболяване. Причинява се от паразита Trichomonas vaginalis. При значителен процент от мъжете и жените заболяването протича безсимптомно. Инкубационният период варира средно между 1 и 4 седмици.

При мъжете трихомонната инфекция протича като уретрит. Най-характерният симптом е отделянето на пенеста капка от уретрата. Може да има парене и сърбеж в уретрата.

При жените трихомониазата протича в повечето случаи като колпит (вагинит). Установява се белезникава или жълтеникава, пенеста секреция от влагалището с неприятна миризма. Може да има парене и сърбеж в областта на външните гениталии.

Хламидия

Хламидийната инфекция е втората най-честа сексуално предавана болест. Причинява се от вътреклетъчен паразит, наречен Chlamydia trachomatis. В над 50 % от инфектираните заболяването протича безсимптомно. Инкубационният период варира между 1 и 3 седмици.

При мъжете заболяването се проявява като уретрит. Една – две седмици след инфектирането се появява слаба, прозрачна секреция от уретрата, болка, парене или сърбеж в уретрата. Наблюдават се периоди на ремисии и на обостряния. Най-честото усложнение, което може да възникне при болни с хламидиален уретрит е простатит.

При жените хламидиазата се проявява като уретрит и цервицит. Симптоматиката е много бедна – леко влагалищно течение, с или без парене и болка при уриниране. Най-честото усложнение е салпингит – възпаление на маточните тръби.

Гонорея (трипер)

Гонореята се причинява от Neisseria gonorrhoeae и се предава главно по полов път. Инкубационният период е от 3 до 7 дни, но може да се удължи и до 30 дни.

При мъжете се развива уретрит. След изтичане на инкубационният период се появяват характерни симптоми: изтичане на обилен, гноен, жълтозелен секрет от уретрата, парене и сърбеж в уретрата, болезнено уриниране.

При жените гонореята се проявява най-често с уретрит и ендоцервицит. В много от случаите клиничните симптоми са дискретни, поради което инкубационният период трудно може да се определи. Може да се наблюдава изтичане на гноен секрет от уретрата, парене и болка при уриниране, често уриниране, гнойна секреция от влагалището, парене и сърбеж в областта на гениталиите, болка и тежест ниско в корема.

Сифилис

Сифилисът е инфекциозно заболяване, причинено от Treponema pallidum. Има хронично, циклично протичане – редуване на активни и латентни периоди. Различават се първичен, вторичен и третичен сифилис, които следват един след друг, но са раделени от различно дълги латентни периоди.

Инкубационният период на сифилиса е около 3 – 4 седмици, но може да бъде скъсен до 10 дни или удължен до 100 и повече дни. След изтичане на инкубационният период на мястото на внедряване на инфекцията (най-често в областта на гениталиите) се появява първичният признак на сифилиса – язва с диаметър 5 до 15 mm, наречена твърд шанкър.

СПИН

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност се характеризира с продължителен период на безсимптомно вирусоносителство, последван от клинични прояви – опортюнистични инфекции, увеличени лимфни възли,  кожни прояви, съпъстващи тумори.

Инкубационният период може да продължи от няколко месеца до няколко години: 6 – 7 – 10 и повече.

Генитални брадавици (остри кондиломи)

Гениталните брадавици най-често се причиняват от човешките папиломни вируси (HPV) тип 6 и 11. Инкубационният период е от 3 до 6 месеца. След изтичането му по гениталиите (големите и малки лабии при жените и препуциума, главата на пениса при мъжете) се появяват розовочервени възелчета, които придобиват вид на цветно зеле.

Генитален херпес

Гениталните инфекции, причинени от Herpes simplex вируса протичат под формата на баланит при мъжете и вулвовагинит при жените. След инкубационен период от 2 до 7 дни в областта на гениталиите се появяват мехурчета, изпълнени с течност, които се пукат и се образуват ерозии и язви.

Краста

Крастата се причинява от кърлеж, който паразитира по кожата. Първите симптоми на заболяването се проявяват след инкубационен период от 1 – 2 месеца, когато боледувате за първи път. В случаите на реинфекция обаче симптомите се развиват след 1 – 2 дни. Откриват се характерни кожни ходове, обрив, има силен сърбеж.

Прочетете за:
Гонорея
Сифилис