Начало / Секс и здраве / Комплекс СПИН деменция (ХИВ енцефалопатия)

Комплекс СПИН деменция (ХИВ енцефалопатия)

апр. 13, 2022

СПИН деменция

Комплексът СПИН деменция (ХИВ енцефалопатия, ХИВ, асоциирана деменция) е тежка неврологична проява на ХИВ- инфекцията. Характеризира се с триадата от когнитивни, поведенчески и двигателни симптоми.

ХИВ енцефалопатията обикновено се появява в напреднал стадий на заболяването, много години след първоначалната инфекция. Най-често се засягат хора, които не приемат ефективни лекарства за ХИВ и тези с много нисък брой CD4 клетки.

Какви са причините за ХИВ, асоциирана деменция?

Комплексът СПИН деменция се дължи на засягане на главния мозък (хроничен енцефалит) и на гръбначния мозък (миелопатия).

Увреждането на централната нервна система при пациенти с ХИВ-инфекция може да е резултат от ефектите на HIV вируса върху мозъка, от опортюнистични инфекции (напр. токсоплазмоза, цитомегаловирус) или от прилаганото лечение.

HIV вирусът преминава кръвно-мозъчната бариера в свободно състояние или чрез инфектираните моноцити-макрофаги в кръвта, които преминават в мозъка. Репликацията на вируса в мозъка се осъществява в периваскуларните макрофаги и микроглиалните клетки.

Невроните в централната нервна система не се инфектират от вируса, а се увреждат чрез механизма на апоптоза в резултат от въздействието на токсини, секретирани от съседни клетки. Увреждането на мозъчната тъкан започва в ранните стадии на ХИВ- инфекцията, но загубата на неврони се проявява в по-късните стадии.

Какви са симптомите на когнитивно-двигателния комплекс, свързан с ХИВ?

Комплексът СПИН деменция включва:

 • когнитивни симптоми

Постепенно настъпват нарушения на краткосрочната памет, намалена концентрация и внимание, забавено мислене. Пациентите се затрудняват в извършването на ежедневните си дейности, лесно отвличат вниманието си и трудно четат.

С напредване на заболяването когнитивните симптоми прогресират до деменция. Засягат се оринтацията и паметта. Деменцията се класифицира като фронто-подкорова, причинена от дисфункция на дълбоките мозъчни структури. За разлика от коровата деменция (при болестта на Алцхаймер) няма афазия, апраксия и агнозия.

 • поведенчески симптоми

Поведенческите симптоми включват апатия, социална изолация, раздразнителност, загуба на спонтанност и инициатива, депресия, намалено либидо и личностови промени.

 • двигателни симптоми

При около 30 % от пациентите се наблюдават и двигателни симптоми. Те се развиват бавно, като в началото са неспецифични, като неловкост и забавени движения, нарушено равновесие, често падане, тремор, нарушен почерк, миоклонии, слабост на долните крайници с усилени сухожилни рефлекси и поява на патологични рефлекси. Появява се умора при ходене, често уриниране, еректилна дисфункция.

Двигателните симптоми прогресират бавно до слабост в долните крайници, която може да прерасне в парапареза, спастично повишен мускулен тонус в долните крайници, нарушение на походката и тазово-резервоарни нарушения. Спастичността прогресира до клонус и болезнени флексорни спазми.
Обикновено ръцете не се засягат.

Как се диагностицира комплексът СПИН деменция?

Диагнозата се основава на комбинация от множество диагностични тестове:

 • неврологичен преглед
 • тестове за изследване на психичното състояние
 • тестове за изследване на двигателната способност
 • лабораторни изследвания – изследване на CD4 клетки, чернодробни ензими, изследване на витамин В12
 • изследване за токсоплазмоза, сифилис, цитомегаловирус
 • изследване на ликвор (гръбначно-мозъчна течност)
 • ЕЕГ
 • компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс на мозъка.

Какво е лечението на ХИВ енцефалопатията?

ХИВ енцефалопатията не може да бъде излекувана, но може да бъде забавена или контролирана. Лечението може да включва: антиретровирусна терапия, антидепресанти, антиконвулсанти, антипсихотици.

Прочетете за:
Симптоми на ХИВ- инфекция и СПИН
Опортюнистични инфекции при СПИН