Начало / Секс и здраве / Сух оргазъм при мъжете – причини

Сух оргазъм при мъжете – причини

май 27, 2020

сух оргазъм

За сух оргазъм се говори, когато по време на оргазъм не настъпва отделяне на сперма. Нарича се още оргазмична анеякулация. Това е една от формите на анеякулация – състояние, при което мъжете не могат да еякулират, въпреки че имат нормална ерекция.

В зависимост от причината сухият оргазъм може да бъде временно състояние или да е перманентно.

Какви са причините за сух оргазъм?

Най-често сух оргазъм възниква след оперативни интервенции на пикочния мехур или простатата, при които се увреждат мускулите или нервите, играещи роля при еякулацията. Например след  радикалната простатектомия поради рак на простатата настъпва перманентен сух оргазъм.

Други причини за сух оргазъм са:

  • многократен оргазъм – получаването на няколко оргазми за кратък период при млади мъже може да причини сух оргазъм. На тялото е необходимо време, за да възстанови запасите от сперма.
  • увреждане на нервите при диабет, множествена склероза, травми на гръбначния стълб
  • обструкция на семепроводите
  • ниски нива на тестостерон
  • прием на някои медикаменти
  • лъчетерапия в областта на малкия таз.

Стресът и други психологични причини също могат да имат роля, но те са временни.

Сухият оргазъм трябва да се разграничи от ретроградната еякулация. При регроградна еякулация е увредена функцията на сфинктера на шийката на пикочния мехур и тя остава отворена по време на еякулация. Спермата от уретрата навлиза в пикочния мехур и в резултат на това не се отделя сперма при оргазъм. Но при уриниране след секс се забелязва, че урината е по-мътна, тъй като съдържа сперма.

Какви последици може да има при сух оргазъм?

Тъй като повечето мъжете изпитват удоволствие при оргазъм, то липсата на еякулация често не представлява проблем за тях. Сухият оргазъм обаче може да причини редица психологични проблеми у някои мъже. Възможно е да предизвика чувство на неудобство и срам у мъжа, да го накара да се въздържа от сексуални контакти, да доведе до понижено либидо. Може също да повлияе репродуктивната способност на мъжа. Въпреки, че зачеването по естествен път може да е невъзможно, то има други алтернативи за извличане на сперматозоиди и изкуствено оплождане.

Как се диагностицира сух оргазъм?

За диагностицирането на сух оргазъм значение имат данните от анамнезата за прием на лекарства, за проведени хирургични операции, като и физикалния преглед на пениса, тестисите, ректума. Изследва се урина за наличие на сперма след оргазъм.

Допълнителни изследвания са необходими за установяване на причината за липса на сперма при оргазъм.

Какво е лечението?

Лечението на сухия оргазъм цели да се установи причината и да се отстрани ако е възможно. Например ако се дължи на прием на медикамент, след спиране на употребата му способността за еякулация се възстановява. Ако причината е стрес или психологичен проблем, то консултацията с психолог може да помогне. В случай на ретроградна еякулация се провежда медикаментозно лечение. Сухият оргазъм, който е последица от хирургична операция не може да се лекува.