Начало / Секс и здраве / Как фибромиалгията се отразява на сексуалния ви живот?

Как фибромиалгията се отразява на сексуалния ви живот?

сеп. 10, 2018

фибромиалгия и секс

Фибромиалгията е едно от най-често срещаните хронични мускулноскелетни разстройства. Според експертите тя се определя като генерализирана болезненост за повече от 3 месеца и палпиране на поне 11 от 18 болезнени точки по цялото тяло. Освен с болезненост това състояние се характеризира още с някои други симптоми, като проблеми със съня, умора, депресия, тревожност, проблеми с паметта, главоболие и трудности при концентрация. Всички тези симптоми могат да се отразят негативно върху извършването на най-обикновените ежедневни дейности от пациентите.

Фибромиалгията е по-често срещана сред женския пол, като те се засягат 7 до 9 пъти по-често от мъжете. Освен това случаите сред жените зачестяват с напредването на възрастта.

Има редица проучвания, които изучават връзката между фибромиалгията и сексуалният живот. Според учените това състояние се отразява негативно върху сексуалните преживявания на пациентите. По-доброто разбиране на тази асоциация е важно за разработването на превантивни терапевтични стратегии, които да предпазят пациентите с фибромиалгия от сексуална дисфункция.

Защо фибромиалгията се отразява негативно върху сексуалният живот?

Основната причина за това е болката, която пациентите изпитват. Понякога дори само докосването за тях е болезнено. Логично това се отразява отрицателно, както на сексуалният живот, така и на всякакъв вид физическа интимност.

Заедно с болката идва и умората при фибромиалгия. Пациентите често се чувстват изключително изморени и дори най-обикновените ежедневни дейности за тях са непосилни, а какво остава за секс.

Известно време след отключването на заболяването в резултат на по-честите симптоми, като болка и умора голям процент от пациентите развиват и депресия. За депресията от години се знае, че се отразява негативно върху сексуалният живот на пациентите, а при фибромиалгия тя задълбочава още повече проблема.

Какво може да направите, за да решите проблема?

Говорете с партньора си

Откритостта във връзката е изключително важна, особено ако страдате от фибромиалгия. Говорете с партньора си и му обяснете защо нямате желание за интимна близост. Нека знае, че причината не е проблем във връзката ви, а вашето физическо състояние.

Намерете други начини да бъдете интимни

След като поговорите с партньора си може да се опитате да откриете други начини за интимна близост, които при вас не са съпроводени с болезненост и дискомфорт. Целувайте и прегръщайте партньора си ежедневно, напомняйте му, че го обичате и държите на него.

Говорете с лекуващия си лекар

Обсъдете и с вашия лекуващ лекар как се отразява заболяването ви върху сексуалният ви живот. Понякога причината за проблема може да бъде и друга и след съответната консултация може да получите съвети и насоки или терапия, което да ви помогне да се почувствате по-добре.

Прочетете за:
Какво е фибромиалгия