Начало / Секс и здраве / Хепатит – предава се и по полов път

Хепатит – предава се и по полов път

юли 3, 2020

хепатит – предава се по полов път

Вирусният хепатит е инфекциозно заболяване, което се причинява от различни вируси – хепатитен вирус А, В, С, D, Е и G. Това което ги обединява е, че предизвикват възпаление на черния дроб. Основните клинични прояви са повишена температура, отпадналост, безапетитие, коремни болки, гадене, повръщане, поява на жълтеница, увеличен черен дроб.

Заразяването с вирусен хепатит може да стане по различни механизми  – фекално-орален, кръвен, полов път.

Хепатит В и С се разглеждат като сексуално трансмисивни инфекции. Тяхното разпространение може да стане при попадане на заразени телесни течности (кръв, сперма, влагалищен секрет, слюнка) върху микролезии по лигавиците или кожата по време на полов контакт.

Фактори, които повишават риска от заразяване с вирусен хепатит по полов път са:

 • наличие на друга инфекция, предавана по полов път, например ХИВ
 • множество сексуални партньори – промискуитет
 • груб секс – всяка сексуална активност, която може да причини ожулвания, порязвания или друга травма, е особено рискована
 • непротектиран полов контакт
 • неправилно използване на презерватив
 • вагинален секс по време на менструация
 • споделяне на секс играчки, които са били използвани анално
 • аналният секс е по-рисков, отколкото вагиналния секс, тъй като ректалната лигавица по-лесно се разкъсва при полов акт. И двете форми на секс са по-рискови от оралния секс.

Мъжете по-лесно предават хепатитния вирус на жените, отколкото обратното. Това е така защото контактът на мъжа с инфектиран вагинален секрет крие по-малък риск, в сравнение с контакта на жената с инфектирана сперма.

Хомосексуалните мъже, които са ХИВ-позитивни и имат много сексуални партньори са по-склонни да бъдат заразени с вирусен хепатит.

Хепатит В и секс

Хепатит В вируса (HBV) се предава лесно при полов контакт. Той е 50 до 100 пъти по-лесен за предаване по полов път от вируса на HIV, защото концентрацията му в телесните течности е по-голяма.

За щастие има ваксина, която ефективно предпазва от Хепатит В. Тя се препоръчва на хора с много сексуални партньори, на хомосексуални мъже, на хора с друга полово предавана болест, както и на сексуалните партньори на хора с хепатит В.

Хепатит С и секс

Хепатит С вируса (HCV) също може да се предаде при полов контакт, но много по-рядко. Заразяването става чрез попадане на заразена кръв в лезии на гениталните лигавици, рядко чрез инфектирана сперма, влагалищен секрет.

Редица изследвания показват, че човек, който има дългогодишна, моногамна връзка с партньор, инфектиран с HCV рядко се заразява с този вирус. Това обаче не означава да сте безотговорни и да пренебрегвате съветите за безопасен секс. Още повече, че няма ваксина срещу хепатит С.

Хепатит С е сериозно заболяване, което може да причини значително увреждане на черния дроб, включително цироза, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Как да намалите риска от заразяване с вирусен хепатит по полов път?

Ако имате хепатит В или С и сте сексуално активви, то има начини, чрез които да предотвратите заразяването на партньорите си. Ето някои стъпки, които може да предприемете, за да намалите вероятността от сексуално предаване:

 • използвайте презерватив по време на всеки сексуален контакт, включително и при орален секс. Латексовите презервативи са по-ефективни в предпазването от сексуално предавани инфекции.
 • научете се да използвате правилно презерватив, за да предотвратите разкъсването му по време на полов акт
 • въздържайте се от полов контакт, когато някой от партньорите има лезия на гениталните лигавици
 • изследвайте се редовно за полово предавани болеси
 • практикувайте сексуална моногамия.

Прочетете за:
Остър вирусен хепатит – причинители