Начало / Секс и здраве / Как ХИВ-позитивните могат да предпазят партньорите си?

Как ХИВ-позитивните могат да предпазят партньорите си?

мар. 13, 2017

ХИВ

Всяка една романтична връзка може драстично да се промени, ако единият от партньорите бъде диагностициран като ХИВ-позитивен. За голяма част от двойките има много неща по-важни от интимната близост, но въпреки всичко сексът е част от здравата и стабилна връзка. Ако партньорите предприемат нужните мерки за предпазване от предаване на ХИВ-вируса те могат да продължат да се радват на близостта си и да запазят взаимоотношенията си.

Може ли сексът с ХИВ-позитивен да бъде безопасен?

Нормално е двойките да се притесняват да правят секс, особено ако единият от двамата е носител на ХИВ-вируса. Но доброто познаване на рисковете и начините как да се пазите един друг може да помогне за премахване на притесненията.

Когато човек, носител на ХИВ-вируса има сексуален контакт с друг човек има риск от инфектиране на партньора, без значение дали се използва презерватив или не. Двойките трябва да бъдат запознати кои сексуални дейности са рискови и какво могат да направят, за да намалят риска от инфектиране до минимум.

Аналният секс е най-рисков за предаване на ХИВ-вируса и специалистите препоръчват на двойките да избягват да го практикуват. Най-безопасен е оралният секс, а употребата на презервативи при вагинален секс намалява с 85-90% рискът от инфектиране с ХИВ-вируса.

Ако сте във връзка с ХИВ-позитивен партньор е добре да го окуражавате да спазва предписаната терапия за контролиране на състоянието. Редовният прием на медикаментите ще намали количеството на вируса в кръвта и така ще се намали риска и от предаване на инфекцията.

От 2015 година насам вече се препоръчва на двойките, при които единия партньор е ХИВ-позитивен, ХИВ-негативният партньор да започне така наречената преекспозиционна профилактика. Целта на тази профилактика е да се намали риска от предаване на вируса. При преекспозиционната профилактика ХИВ-негативният партньор трябва ежедневно да приема два медикамента, които се използват и за лечение на ХИВ-инфекцията. Ако тези медикаменти се приемат стриктно и редовно и двойката използва и презервативи при сексуални контакти се смята, че рискът от предаване на ХИВ-вируса е абсолютно минимален.

Експертите съветват хората, които са във връзка с ХИВ-позитивен партньор да се изследват поне веднъж годишно за ХИВ-носителство. Целта на тези чести изследвания е ако е настъпило инфектиране с ХИВ-вируса то да бъде открито възможно най-рано и да бъдат предприети мерки за контролиране на състоянието на пациента.

Последни публикации