Начало / Секс и здраве / Хронична обструктивна белодробна болест и сексуален живот

Хронична обструктивна белодробна болест и сексуален живот

ян. 10, 2019

ХОББ и сексуален живот

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресивно дихателно заболяване, което засяга не само дихателната система, но редица други аспекти от живота на пациентите, включително и техния сексуален живот.

Задухът – един от водещите симптоми при това заболяване силно ограничава дейностите, които може да изпълнявате. Много от пациентите, страдащи от това заболяване се притесняват от интимна близост с партньора си, защото лесно се уморяват и основното им притеснение е, че ще разочароват партньора си. Избягването на интимност, отдалечеването от близките или пълното отказване от секс не е решение, ако страдате от ХОББ.

Стратегии за подобряване на сексуалния ви живот

Комуникирайте

Най-важната стъпка към безпроблемната интимна близост с партньора ви, ако страдате от ХОББ е да говорите един с друг за всичко, което ви притеснява. Обяснете какво ви смущава, какво ви затруднява и обсъдете какви могат да са възможните решения във вашата ситуация. И двамата трябва да се чувствате комфортно да говорите за страховете и притесненията си.

Слушайте тялото си

Инвалидизираща умора може да съпровожда хроничната обструктивна болест, което неминуемо се отразява негативно върху сексуалната активност на пациентите. Слушайте тялото си и се опитайте да забележите в кои моменти и при какви дейности чувствате най-силна умора. Сексът е дейност, която е съпроводена с консумация на много енергия, тъй че най-добре е и да се впускате в тази дейност, когато се чувствате най-енергични и отпочинали.

Пазете енергията си

За да имате пълноценен сексуален живот трябва да се научите да пазите енергията си и да не я пилеете безцелно. Избягвайте да консумирате алкохол и да хапвате тежки ястия преди секс. Изборът на подходяща поза за секс също е от значение. Ако партньорът ви е в по-добра физическа форма и не страда от ХОББ е по-добре той да поеме водещата роля.

Използвайте бронходилататор

Понякога пациентите с ХОББ е възможно да изпитат бронхоспазъм по време на секс. Затова и съветът е да използвате бронходилататор преди това, за да намалите този риск. Дръжте го под ръка някъде наблизо, за да имате възможност да го използвате винаги, когато ви се наложи.

Поддържайте се във форма

Това че страдате от хронично белодробно заболяване не означава, че трябва да спрете да бъдете физически активни. Точно обратното, ако се стараете да се поддържате във форма със сигурност и по-рядко ще имате оплаквания, които да пречат на ежедневните ви дейности.

Отървете се от дразнители в спалнята си

Симптомите при хроничната обструктивна белодробна болест могат да се отключат от дразнители като прах, косми от домашни любимци или цигарен дим. Направете всичко възможно да отстраните подобни дразнители от спалнята си.