Начало / Секс и здраве / Язва на пениса (раничка на половия член)

Язва на пениса (раничка на половия член)

юли 2, 2021

язва на пениса

Появата на язва на пениса може да бъде симптом на редица заболявания. Обикновено ранички по половия член възникват в резултат от полово предавани инфекции, но могат да се дължат и на травма, диабет, някои дерматози и др.

Кои са най-честите причини за поява на язва на пениса?

Генитален херпес

Гениталният херпес се причинява от Herpes simplex вирус (HSV) тип 2, много рядко от тип 1. Заразяването става при непротектиран полов контакт с инфектиран партньор.

Симптомите на генитален херпес включват болезнени, сърбящи мехурчета, изпълнени с бистра течност. След като мехурчетата се спукат се образуват язвички. Най-често се локализират по главичката на пениса и препуциума, но също и по скротума, пубисната област, горната част на бедрата.

Първичен сифилис

Причинителят на сифилиса е бледата спирохета (Treponema pallidum). Заразяването става главно при полов контакт с болен от сифилис. След инкубационен период от 3-4 седмици се развива първичен сифилис, чиято основна проява е т.нар. твърд шанкър. На мястото на проникване на спирохетите се появява червено петно, което се превръща във възелче, а след няколко дни се формира язва с твърдо дъно, наречена твърд шанкър. Няма болка или сърбеж. Шанкърът може да се появи по главата на половия член, по препуциума, гемчето. Лечението се провежда с антибиотици – пеницилин. Ако не се лекува, сифилисът може да доведе до тежки усложнения от страна на множество органи и системи – сърце, черен дроб, бял дроб, опорно-двигателната система, нервната ситема.

Мек шанкър (шанкроид)

Шанкроидът е сексуално-трансмисивна инфекция, която се причинява от Haemophilus ducreyi. Протича с появата на болезнени язви по гениталиите и увеличени ингвинални лимфни възли.

Най-често язвите се откриват по препуциума и короната на главичката на пениса. На мястото на проникване на причинителя се появява малко възелче, което се превръща в гнойна пъпка и след това в язва. Язвата има зловонна миризма, болезнена е и лесно кърви при допир. Провежда се лечение с антибиотици.

Лимфогранулома венерум

Венеричната лимфогранулома е инфекциозно заболяване, което се причинява от Chlamydia trachomatis и се предава по полов път. Симптомите на инфекцията включват появата по главичката на пениса или препуциума на възелчета, които се превръщат в язви. Те са неболезнени и бързо изчезват. През следващите стадии на болестта се установяват увеличени ингвинални лимфни възли, може да има проктит, перианални абсцеси, фистули. Лечението е с антибиотици.

Ингвинален гранулом (донованоза)

Ингвиналният гранулом е полово предавана инфекция, която се причинява от Klebsiella granulomatis. Среща се главно в тропическите райони. Заболяването се характеризира с появата по пениса и аналната област на единични или множествени, безболезнени, твърди възелчета (грануломи), които улцерират и се превръщат в язви. Дъното на язвите е покрито с червена гранулационна тъкан. Ако не започне лечене язвите продължават бавно да нарастват. Прилага се антибиотично лечение.

Краста

Крастата е паразитна инфекция, която се причинява от малък кърлеж, който паразитира по кожата на човека. Главните симптоми на заболяването са силен сърбеж, кожни ходове (мръсносиви линии по кожата) и разнообразен обрив – възелчета, мехурчета, ерозии. Типична локализация на обрива са дланите, но може да се открие на много други места, включително по половиия член на мъжа.

Рак на пениса

Плоскоклетъчният карцином на пениса е рядко злокачествено заболяване. Туморът най-често се локализира по главичката на пениса или препуциума. Различават си три форми – папиларна, язвена и инфилтративна.

При язвената форма се появява малка язва с надигнати ръбове и дъно, покрито с некротична материя. Много бавно язвата увеличава размерите си. Други симптоми са дразнене, болка при ерекция, увеличени ингвинални лимфни възли.

Други причини за язва на пениса (раничка на половия челн) са:

  • травма
  • болест на Бехчет
  • синдром на Райтер (реактивен артрит)
  • кожни заболявания – псориазис, екзема, атопичен дерматит, плосък лишей
  • дългогодишен диабет
  • туберкулоза на пениса
  • страничен ефект от медикаменти.

Прочетете за:
Рак на половия член
Първичен сифилис