Начало / Секс и здраве / 12 чести причини за ниско либидо

12 чести причини за ниско либидо

апр. 18, 2013

Желанието за сексуални контакти при различните хора може да варира значително и зависи от множество фактори. Докато в някои случаи сексуалните контакти  могат да бъдат ограничени поради липса на време или възможност има и случаи, в които както мъжете, така и жените могат да се оплакват от необяснима липса на желание за секс. Въпреки, че се счита, че този проблем е по-характерен за жените вече все повече мъже също съобщават за такъв проблем.

Какви са най-честите причини за ниско либидо?

1. Неразрешените проблеми между двамата партньори могат да станат причина за липса на желание за секс. Емоционалната близост между двама души е един от важните елементи на добрия сексуален живот. Така от друга страна честите спорове и липсата на доверие между партньорите могат да доведат до намаляване на либидото.

2. Стресът може да се прояви под най-различни форми – стрес на работното място, липса на пари, грижи за болен роднина. Стресът повлиява на сексуалните желания тъй като нарушава отделянето на кортизол и епинефрин, които са нужни на организма за пълноценен сексуален живот.

3. Хроничните заболявания като рак, някои сърдечни или неврологични заболявания могат да доведат до промяна на хормоналните нива, а оттам намаляване на сексуалното желание. Освен това продължителното боледуване може да доведе до депресия, която да стане причина за намаление на либидото.

4. Ако не спите достатъчно вечер, вашето либидо може да се понижи. Инсомнията, сънната апнея и нарушенията в съня водят до намаляване нивата на хормона тестостерон. Намалените нива на този хормон са причина за намаленото либидо.

5. Отговорностите свързани с отглеждането на дете могат да нарушат сексуалния живот на двамата партньори и техните сексуални контакти да намалеят значително.

6. Някои лекарствени средства като антидепресанти, антихипертензивни, химиотерапевтици, контрацептиви нарушават хормоналния баланс във вашия организъм и по такъв начин нарушават сексуалните функции и желание.

7. Някои от заболяванията на половите пътища при жената могат да се проявяват с болка при полов контакт и това да кара жената да се въздържа от контакти със своя партньор. Навременното лечение на тези заболявания води до подобряване на сексуалния живот на жената.

8. Понякога една чашка алкохол може да възпламени отношенията между мъжа и жената, но в някои случаи може да има обратния ефект. Затова консумирайте алкохолните напитки с мярка и ако забележите, че при вас имат отрицателен ефект върху вашето сексуално желание ги избягвайте.

9. Забързаният начин на живот може да се отрази и на сексуалния ви живот. Опитвайте се да планирате ангажиментите си така, че да остава време и за интимност с вашия партньор.

10. Либидото се влияе силно от хормоналния баланс и основно от хормоните тестостерон и естроген. Травмите, възпалението или туморите на тестисите могат да доведат до понижаване нивата на тестостерон в мъжкия организъм и оттам понижаване на либидото.

11. Депресията може да понижи вашето желание за секс, така както могат да го направят и антидепресантите. Депресията нарушава дейността на много системи в човешкия организъм и забавя тяхната дейност. При много мъже депресията води и до проблеми с ерекцията, докато жените пък започват да имат трудности при достигане на оргазъм.

12. Ако имате ниско самочувствие и се срамувате от външния си вид това също би повлияло на сексуалния ви живот. За да повдигне на самочувствието допринасят редовните тренировки и вярата в собствените възможности.

Прочетете за:
Причини за ниско либидо при жената
Какви могат да бъдат причините за ниско либидо при мъжа?