Начало / Секс и здраве / Алергия към сперма – възможно ли е?

Алергия към сперма – възможно ли е?

ян. 5, 2016

сперма

Алергията към спермата представлява сравнително рядко срещана алергична реакция към протеин, който се съдържа в еякулата.

Спермата е течността, която се отделя при еякулация и има обем средно 2.5 – 3.5 ml. Сперматозоидите представляват само 10 % от обема на спермата. Останалите 90 % от семенната течност се образуват от секретите на семенните мехурчета, простатната жлеза и булбоуретралните жлези. В спермата се съдържат фруктоза, лимонена киселина, холин, спермин, протеини, цинк, калций.

Важно за алергията към спермата е да се знае, че:

  • Сперматозоидите в спермата не предизвикват алергична реакция. Антитела се формират срещу специфичен протеин, съдържащ се в течната съставка на еякулата.
  • Често жените, които развиват това състояние имат алергия и към други алергени, като полени, различни храни.
  • Антителата могат да се образуват различно време след контакт със спермата. Понякога това става още след първия контакт със семенната течност. В други случаи обаче може да настъпи изненадващо след като години наред жената е имала сексуални контакти без да е възниквала алергична реакция.
  • Често състоянието се проявява за първи път няколко седмици след раждане или гинекологични интервенции.

Някои от най-честите симптоми при алергия към спермата са парене, зачервяване, подуване, сърбеж или болка в областта на гениталиите. Те възникват 10 до 30 минути след контакт със семенната течност. Освен в областта на гениталиите могат да се появят във всяка област, която е била в контакт със спермата, като например кожата или устата. Симптомите могат да продължат няколко часа или дори дни.

При повечето жени симптомите са леки и локализирани – появяват се само в една определена област. При някои жени обаче може да се наблюдава генерализирана реакция с поява на симптоми от цялото тяло, като отоци, затруднено дишане, замаяност, тежест в гърдите, загуба на съзнание.

Алергията към спермата често погрешно се диагностицира като гъбична инфекция или полово предавана инфекция, като например херпес. Един от начините да установите дали при вас се касае за алергия към сперма или за вагинит е като използвате кондом при полов контакт. Характерно за алергията към спермата е, че тя се наблюдава само при непротектиран полов контакт. В случаите, когато използвате кондом симптоми не възникват.

Жените, които подозират, че имат алергия към семенната течност на партньора си трябва да се консултират с гинеколог или алерголог. Наличието на алергична реакция може да се докаже чрез алергичен тест, при който се инжектира пожкожно малко количество от спермата на мъжа.

За лечение на алергията към спермата се провежда десенсибилизираща терапия, която е безопасна и ефективна. Състои се в изграждането на имунен толеранс към протеина в спермата.

Алергията към спермата не е причина за безплодие, но понякога може да се окаже сериозен проблем за двойките, които искат да си имат дете. В тези случаи може да се наложи изкуствено оплождане.

По-често се среща свръхчувствителност към латексовите презервативи или към химични вещества в лубрикантите или спермицидните гелове или кремове.