Начало / Секс и здраве / Често срещани сексуални проблеми при жените

Често срещани сексуални проблеми при жените

фев. 21, 2013

Проблемите и оплакванията по време на секс могат да са най-различни и най-често водят до прекъсване на половия контакт и невъзможност на двойката да се радва на физическата близост помежду си. Темата за секса и проблемите свързани с него по принцип е малко обсъждана и жените се притесняват да говорят за нещата, които ги притесняват от чувство на неудобство или срам. За щастие голяма част от проблемите и оплакванията на жените по време на сексуален контакт са лесно лечими и затова е важно да споделяте с вашият лекар това, което ви притеснява, за да може той да ви даде най-правилните съвети.

Кои са най-честите сексуални проблеми, за които съобщават жените?

– Много жени съобщават за болка или дискомфорт по време на полов контакт. Тази болка може да бъде по време на пенетрация или след оргазъм.

– Друго често оплакване е недостатъчно овлажняване в областта на вагината по време на полов контакт. Това може да се дължи на недостатъчна външна стимулация или недостатъчна възбуденост на жена преди сексуалния контакт. Тъканта, от която е изградена стената на вагината е много тънка и при недостатъчно овлажняване и по-дълбока пенетрация тя може да бъде наранена, което от своя страна е съпроводено с болка. Затова, ако жените се оплакват от сухота мъжете трябва да помогнат на жената в тази насока – любовната игра преди сексуалния контакт трябва да е по-дълга, за да може жената да се възбуди достатъчно или могат да се използват лубриканти за допълнително овлажняване.

– Някои жени се оплакват и от недостатъчно желание за сексуални контакти с партньора си. Много фактори могат да допринесат за това оплакване – хормоналното ниво на жената, някои заболявания,  депресия, бременност, лечение с определени лекарствени средства, които като нежелана лекарствена реакция имат за резултат намаляване на либидото на жената. Отегчението от еднообразния полов живот също може да доведе до намаляване на желанието за секс, затова е добре партньорите да споделят помежду си своите желания и да разнообразяват сексуалния си живот.

– Често жените се оплакват, че не могат да достигнат до оргазъм. Това може да се дължи на неопитност на жената, някои психологически фактори като чувство на вина, напрегнатост, предишна сексуална травма. Други фактори, водещи до трудно достигане на оргазъм са недостатъчна стимулация или някои хронични заболявания, от които страда жената.

– Менструалният цикъл също оказва влияние върху половия живот на жената. Долния коремен сегмент няколко дни след цикъл е по-чувствителен и този факт може да стане причина за болезнен полов контакт, от който да се оплаква жената няколко дена след редовна менструация.

– Някои заболявания на половата система на жената могат да доведат и до сексуални проблеми – сексуално предавани инфекции, ендометриоза, овариални кисти, гъбични инфекции. Тези заболявания трябва да се лекуват много внимателно.