Начало / Секс и здраве / Генитални брадавици или кондиломата акумината

Генитални брадавици или кондиломата акумината

фев. 12, 2014

Медицинското название на гениталните брадавици е кондиломата акумината. Те са най-разпространената форма на сексуално-предавана инфекция. Гениталната брадавица представлява инфекция на кожата в гениталната и аналната област.

Причинителят на гениталните брадавици е човешкият папиломен вирус. Има над 70 вида човешки папиломен вирус. Не всички видове от този вирус причиняват генитални брадавици. Инфектирането с вируса става при сексуален контакт. Не при всеки човек, които се среща с човешкия папиломен вирус се развиват генитални брадавици.

При кои хора има по-голям риск от развитие на генитални брадавици?

Има по-голям риск да се инфектирате с човешкия папиломен вирус и при вас да се развият генитални брадавици ако:

  • имате множество сексуални партньори
  • имате сексуален контакт със заразен вече партньор
  • сте сексуално активни от ранна възраст
  • употребявате алкохол и пушите
  • страдате от вирусна инфекция, като херпес например
  • сте бременна
  • вашата имунна система е отслабена в резултат на заболяване или прием на определени медикаменти.

Какви са симптомите при генитални брадавици?

При жените гениталните брадавици обикновено се развиват в областта на вулвата, стените на вагината и областта между външните гениталии и ануса. При мъжете брадавиците обикновено се появяват по върха на пениса, скротума или ануса. Освен това брадавиците могат да се развият и в устната кухина след орален секс с партньор, който е заразен с човешкия папиломен вирус.

Обикновено брадавиците се представят като малки, подутини със сивкав цвят в областта на гениталиите. На мястото, на което се равиват обикновено има сърбеж и дискомфорт. При сексуален контакт брадавиците могат да кървят. В някои случаи те могат да бъдат толкова малки, че да не се забелязват, а в други случаи могат да се сливат и да достигнат по-големи размери.

Какво е лечението на гениталните брадавици?

Ако брадавиците не причиняват сериозни оплаквания и не водят до дискомфорт може да не се налага лечение, тъй като има вероятност те да изчезнат от само себе си. Обикновено медикаментите, които се използват са за локално приложение. Някои от по-често използваните медикаменти са:

Подофилин – този медикамент е на растителна основа и той има свойството да разрушава тъканта, от която е изградена брадавицата. Недостатък на медикамента е, че може да дразни околните тъкани и не се препоръчва да се използва по време на бременността.

Имиквимод – този крем има подсилващ имунната система ефект. Лекарите съветват пациентите си да избягват сексуални контакти, докато използват медикамента, защото може да увеличи риска от скъсване на презерватив или диафрагма.

Друг начин за премахване на брадавиците е хирургичната намеса. Тя се препоръчва при пациенти с генитални брадавици с по-големи размери. Има няколко хирургични опции:

Замразяване на брадавиците с течен азот – при замразяването в областта на брадавицата се оформя мехурче, което постепенно отпада, заедно с околната тъкан, в която се намира и брадавицата. Нежеланите странични ефекти са болка и подуване в третираната област.

Хирургическо изрязване на брадавицата – при тази процедура предварително се прилага локална анестезия и след това се изрязва брадавицата. Няколко дни след процедурата пациентите могат да се оплакват от известна болезненост в гениталната област.

Лазерна терапия – при този вид лечение се използва високоенергиен лазерен сноп. Лазерната терапия е доста скъпа и се препоръчва при тежки случаи на генитални брадавици.

Прочетете за:
Островърхи кондиломи (аногенитални брадавици)