Начало / Секс и здраве / Как се диагностицира и лекува хламидиалната инфекция?

Как се диагностицира и лекува хламидиалната инфекция?

юни 20, 2014

Хламидиалната инфекция е едно от най-често срещаните полово-предавани заболявания. Най-засегнати са хора на възраст под 25 години. В повечето случаи заболяването започва незабелязано без характерни симптоми, което прави неговото диагностициране трудно, а при ненавременно приложено лечение хламидията може да доведе до стерилитет.

Как се диагностицира хламидиалната инфекция?

За да се постави диагнозата хламидиална инфекция е нужно пациентите да бъдат разпитани относно техните оплаквания, да бъдат прегледани и да бъдат извършени някои тестове.

Тестовете за поставяне на диагноза се различават при мъжете и жените. При жените може да бъде взета проба от урината или с помощта на памуче да се вземе секрет от маточната шийка. В редки случаи пробата може да бъде взета от уретрата, а ако жената е правила анален секс е възможно да се вземе проба и от ректума. При мъжете най-често се изследва урина. В по-редки случаи се взима секрет от уретрата.

Обикновено споменатите по-горе тестове дават точен резултат в 90-95% от случаите. Помнете, че въпреки всичко тестът може да бъде отрицателен, а вие да сте заразени с хламидия и обратното.

Лекарите препоръчват профилактично да се извършва скрининг за търсене на хламидийна инфекция при следните групи пациенти:

  • сексуално активни жени на възраст под 25 години. Когато сменяте партньорите си е препоръчително да се изследвате за хламидия.
  • бременни жени
  • жени и мъже, рискови за заразяване. Хората, които често сменят сексуалните си партньори са по-застрашени от заразяване.
  • наличие на друга сексуално-предавана инфекция.

Как се лекува хламидиалната инфекция?

Хламидиалната инфекция най-често се лекува с помощта на антибиотици. Обикновено антибиотичният курс е ефективен при 95 от 100 души. Двата най-често предписвани антибиотика за лечение на хламидия са: Азитромицин и Доксициклин.

В повечето случаи антибиотичният курс продължава между 1 и 10 дни, след което инфекцията отшумява. През това време трябва да се въздържате от сексуални контакти. Вашият или вашите сексуални партньори също трябва да се лекуват за хламидия, защото в противен случай разпространението на инфекцията ще продължи. Ако в миналото сте се лекували за хламидия това не ви предпазва от повторно заразяване в бъдеще.

Как да се предпазите от заразяване?

Най-сигурният начин да се предпазите от заразяване с хламидия е да избягвате всякакви сексуални контакти. Други начини за намаляване на риска от заразяване са:

  • използване на презервативи – ако бъдат използвани правилно по време на сексуален контакт презервативите значително снижават риска от заразяване.
  • намаляване на броя на сексуалните партньори
  • редовни прегледи – ако сте сексуално активни и често сменяте партньорите се консултирайте с вашия лекар колко често трябва да се изследвате за полово-предавани заболявания.

Прочетете за:
Хламидии – какво представляват
Хламидии – какви заболявания причиняват