Начало / Секс и здраве / Какво е спермицид?

Какво е спермицид?

мар. 28, 2013

Спермицид е химична субстанция, чиято цел е да намали броя на живите сперматозоиди. Той е един от начините за контрацепция. Спермицидите могат да бъдат намерени под различни форми – гел, гъби, кремове. Спермицидите служат и като лубриканти, нямат мирис и вкус.

Спермицидът може да бъде използван самостоятелно или в комбинация с други средства за предпазване от нежелана бременност, за по-добър ефект. Спермицидът не позволява на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Той се поставя дълбоко във вагината преди сексуален контакт. Всяка отделна форма на спермицидите има различни начини на употреба, които трябва да бъдат прочетени преди да бъдат използвани. Някои спермицидни продукти осигуряват предпазване веднага след поставяне, докато при други трябва да мине малък период от време преди да окажат своето действие. Всички видове спермициди обаче са ефективни само за един час, след като бъдат поставени.

Колко ефективен е спермицидът при предпазване от нежелана бременност?

В едно проучване е установено, че при 29 от 100 двойки, които използват спермицид за предпазване от бременност се наблюдава нежелана бременност. Тази бройка разбира се може да варира и зависи от това дали избраната форма за протекция се използва правилно и дали се използва при всеки един сексуален контакт. Използвани самостоятелно спермицидите не са толкова ефективни, колкото са презервативите например, но от друга страна са лесни за употреба и не са скъпи.

Двойките не трябва да забравят обаче, че спермицидът не може да ги предпази от сексуално предавани заболявания. За тази цел спермицидът може да бъде използван в комбинация с презервативи.

Възможни нежелани ефекти на спермицидите са раздразнение на кожата в областта на вагината. Това раздразнение може да увеличи риска от заразяване с полово предавани болести и трябва да бъде третирано с подходящи медикаменти. Друг нежелан ефект на спермицидите са честите инфекции на пикочния тракт, тъй като спермицидът може да наруши баланса на бактериите, които се намират в областта на вагината и имат за цел предпазване от инфекции.

При избора на средство за предпазване от нежелана бременност партньорите трябва да се запознаят с техните предимства и недостатъци, за да изберат най-удобния и най-сигурен начин за контрацепция.

Прочетете за:
Контрацепция – методи