Начало / Секс и здраве / Какво представлява асексуалността?

Какво представлява асексуалността?

окт. 10, 2014

Темата за асексуалността не е достатъчно обширно дискутирана и много хора, които откриват, че са асексуални не смеят да го обсъдят както с близките си, така и със специалисти – сексолози. Като асексуален се определя човек, който не изпитва сексуално желание и влечение. Повечето хора имат предпочитания и когато си избират партньори много често се придържат към хора с определен външен вид или характер. Асексуалните пациенти нямат нито сексуални предпочитания, нито желаят да бъдат интимни с друг човек.

За разлика от въздържанието, което е личен избор, асексуалността е сексуална ориентация, подобно на хетеросексуалността, хомосексуалността и бисексуалността. Въздържанието е решение за избягване на сексуални контакти, въпреки наличието на желание от страна на човекът, направил този избор. Асексуалните хора не възприемат своя избор като въздържание, защото за тях това е собствено убеждение.

Асексуалните хора, въпреки че не изпитват сексуално влечение могат да имат желание за романтична връзка с друг човек. Някои пациенти, които вече са установили своята асексуалност съобщават, че има случаи, в които изпитват сексуално влечение, но нямат желание да се впускат в сексуална активност. Някои от асексуалните хора имат единични сексуални контакти, които в повечето случаи са породени от любопитство.

Въпреки, че асексуалните не изпитват сексуално влечение голяма част от тях изпитват така нареченото романтично привличане и на основата на този вид привличане те проявяват и предпочитание към определен пол. Някои от тях предпочитат романтични връзки с хора от другия пол, докато друга част избират да споделят времето си с хора от същия пол.

Все още няма достатъчно научни данни на какво може да се дължи асексуалността. Някои от учените смятат, че тя може да се дължи на вид хормонален дисбаланс, но и за това твърдение няма достатъчно данни, които да го подкрепят. Липсата на сексуално желание не се дължи на липсата на някакъв хормон. Най-важното в случая е вие да се чувствате добре от своя избор, без значение дали ще имате сексуални контакти или романтична връзка с някого, която да се базира основно на комуникация и на споделяне на общи моменти с друг човек.