Начало / Секс и здраве / Какво представлява гениталния херпес?

Какво представлява гениталния херпес?

дек. 3, 2013

Гениталният херпес е често срещана сексуално предавана инфекция, която засяга, както жените, така и мъжете. Към симптомите на гениталния херпес спадат болка и сърбеж в областта на гениталиите. Много от хората, които страдат от генитален херпес често нямат никакви оплаквания.

Гениталният херпес лесно се предава от човек на човек при сексуален контакт. Причинителят на тази инфекция е вирусът на херпес симплекс. След като навлезе в тялото вирусът може да остане в латентно състояние и да се активизира през определени периоди от време.

Какви са симптомите на гениталния херпес?

Повечето от заразените с вируса на херпес симплекс, дори не знаят за това, защото често инфекцията остава безсимптомна. Пациентите, които имат симптоми (най-често болка или сърбеж в гениталната област) обикновено ги забелязват седмица след заразяване. Няколко дни след това в гениталната област могат да се появят малки червени точици или бели мехурчета. Тези мехурчета могат да се спукат, да прокървят и да се превърнат в язви. При пациентите, при които са се развили язви обикновено има оплаквания от парене при уриниране.

До изчезването на язвите пациентите се оплакват от болка в областта на слабините. В началото на заболяването някои от пациентите имат оплаквания, подобни на тези при грип, като главоболие, болки в мускулите и температура, както и подуване на лимфните възли в областта на слабините.

Признаците и симптомите на заболяването могат да се появяват и да изчезват за различни периоди от време. Много хора имат множество епизоди на заболяването. Някои фактори могат да предизвикат повторната поява на заболяването. Такива са например:

  • стрес;
  • умора;
  • друго заболяване;
  • менструация.

Жените по-често заболяват от генитален херпес. Вирусът по-лесно се предава от мъже на жени, отколкото от жени на мъже. При хората с множество сексуални партньори рискът от инфектиране с вируса на херпес симплекс значително нараства.

Какви усложнения може да има?

Някои от усложненията, свързани с гениталния херпес са:

  • Други сексуално предавани инфекции

Хората, при които се наблюдава генитален херпес, по-често се заразяват и с други сексуално предавани инфекции, включително и вируса на ХИВ.

  • Инфекции на новороденото

Бебетата, родени от майка с генитален херпес, могат да бъдат изложени на действието на вируса по време на родилния процес. Това може да причини увреждане на бебето – слепота, увреждане на мозъка и дори смърт.

  • Проблеми с пикочния мехур

В някои случаи язвите, които се развиват при гениталния херпес могат да причинят възпаление около уретрата, а оттам инфекцията да достигне и до пикочния мехур и да се стигне до проблеми при уриниране.

Какво е лечението на гениталния херпес?

Няма точно определено лечение за гениталния херпес. Най-често се предписват противовирусни медикаменти, чиято цел е:

  • подпомагане по-бързото зарастване на язвите;
  • облекчаване на тежестта на симптомите;
  • намаляване на риска от предаване на инфекцията на друг човек.

Прочетете за:
Генитален херпес при мъже