Начало / Секс и здраве / Какво променя желанието за секс при жените

Какво променя желанието за секс при жените

ян. 12, 2013

С годините желанието на жената за секс се променя и може да варира в различните възрастови периоди. Промяната може да бъде както в насока на хиперактивност и повишено либидо, така и в обратната посока. В редки случаи тази промяна може да се дължи на някакво заболяване. Фактори като менопауза, бременност и кърмене, депресия или промяна в начина на живот могат да окажат влияние върху половия живот на жената.

Менопауза
По време на преминаване в менопауза нивата на женските полови хормони – естрогените спадат значително. Това може да стане причина за намаляване на желанието на жената за секс и за сухота в областта на вагината, което от своя страна да доведе до неприятни усещания по време на полов контакт. Въпреки тези промени голяма част от жените продължават да имат задоволителен сексуален живот, но при някои през този период се забелязва значително снижение на либидото.

Бременност и кърмене
Бременността е свързана със значителна промяна и колебания на хормоналните нива и през този период жената може да не изпитва толкова голямо желание за полови контакти с партньора си. Друга причина за намаленото либидо на жените по време на бременността е чувството на умора, промяна в усещанията за собственото тяло и външния вид.

Много различни заболявания, физически промени и някои лекарства могат да дове дат до намалено либидо. Такива са:
– сексуални проблеми – болка по време на секс, вагинална сухота или трудно достигане до оргазъм.
– заболявания – артрит, диабет, рак, неврологични заболявания.
– операция на половите пътища – хистеректомия например или операции в областта на гърдите могат да накарат жената да се страхува да прави секс, поради притеснения от болка.
– лекарства – някои антидепресанти и антиепилептични лекарства имат като нежелан ефект намаляне либидото на жената, която ги приема.

Проблеми във връзката
Неразрешени конфликти или стаен гняв спрямо партньора могат да повлият много негативно на връзката между двама души. Ако таите негативни чувства спрямо партньора си вие ще се чувствате по-малко привлечени от него и това ще доведе до влошаване на вашия сексуален живот. Важно в тази насока е да говорите и да споделяте какво ви тревожи или не ви харесва в другия, за да може тези неприятни ситуации да бъдат избегнати и да се наслаждавате взаимно на връзката си.

Стрес и напрежение
Когато сме под напрежение или изпитваме страх по принцип сексът е последното нещо за което мислим. Проблеми в работата или недостиг на парични средства могат да станат причина за силно намаляване на желанието за секс на жената.

Друга недотолкова честа, но сериозна причина за избягване на полов контакт с партньора при жената е ако преди това е била жертва на физическо и сексуално насилие.