Начало / Секс и здраве / Какво трябва да знаем за човешкия папиломен вирус (HPV)?

Какво трябва да знаем за човешкия папиломен вирус (HPV)?

ное. 4, 2014

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ) е вирус, който засяга кожата и гениталиите. Има над 130 идентифицирани подптипа. Някои от тях увреждат само кожата и водят до образуване на брадавици, докато други водят до същите промени в гениталната област и могат да доведат до развитие на рак на маточната шийка. Този вид вирус може да доведе и до рак на вагината, пениса, ануса, устата и гърлото.

Когато човешкият папиломен вирус влезе в контакт с клетките на тялото той може да причини различни промени в тях. Тези промени се наричат лезии. Високорисковите типове ЧПВ могат да се интегрират в ДНК на клетката и да променят нейното поведение по такъв начин, който да доведе до развитие на раков процес. Високорисковите типове ЧПВ са причината за почти всички видове рак на маточната шийка.

Как се предава човешкият папиломен вирус?

Типовете ЧПВ, които засягат гениталиите се предават по сексуален път, при вагинален, анален или орален секс. Над 75% от мъжете и жените се заразяват с този вирус през някакъв етап от живота си. Той се среща най-често сред по-младото население. ЧПВ може да се предаде и при кожен контакт по време на сексуален контакт, без значение дали има пенетрация. Кожата на вагината и ануса са изключително податливи на такъв вид инфекции.

Какви са симптомите при инфекция с ЧПВ?

Типовете човешки папиломен вирус, които причиняват генитални брадавици не водят до рак. Брадавиците могат да бъдат плоски или да наподобяват карфиол. Могат да се развият по вулвата, маточната шийка, пениса, ректума и кожата на бедрата.

Подтиповете на вируса, които причиняват рак много често протичат под формата на „тихи“ инфекции. При тях пациентите нямат никакви специфични оплаквания или видими изменения и не знаят, че са заразени. Ракът на маточната шийка при жените може да бъде открит по време на ежегодните профилактични цитонамазки, които трябва да извършват при своите гинеколози.

При младите жените повечето високорискови типове ЧПВ водят до лезии, които изчезват до няколко месеца без специфично лечение. Някои от инфекциите обаче могат да прогресират до рак и затова е изключително важно жените редовно да посещават своя гинеколог. За щастие при близо 99% от жените инфектирани с ЧПВ не се развива рак.

Най-често инфекциите с ЧПВ са преходни и продължават не повече от две години. Обикновено тялото само се изчиства от инфекцията. Вирусът персистира при едва 1% от жените.

Все още няма дефинитивно лечение срещу човешкия папиломен вирус, но има медикаменти, които да противодействат на симптомите, до които води вирусът. Гениталните брадавици могат да бъдат премахнати с помощта на медицински гелове или по хирургичен път. В последните години се разработи ваксина срещу човешкия папиломен вирус, която се прилага на момичета над 12 годишна възраст, които не са имали сексуални контакти и цели да ги предпази от типовете на вируса, които водят до рак на маточната шийка.

Прочетете за:
Как да се предпазим от човешкия папиломен вирус
Човешки папиломен вирус при мъжете