Начало / Секс и здраве / Контрацепция – какви видове има?

Контрацепция – какви видове има?

ян. 3, 2013

Контрацепцията е понятие, което включва в себе си всички методи, които се прилагат за предпазване от нежелана бременност. В момента съществуват много различни начини за контрацепция и изборът зависи от различни фактори като например ефикасност на метода и предпочитания на жената. Важно е да знаете, че контрацепцията може да ви предпази от нежелана бременност, но не и от полово предаваните болести.

Какви са начините за предпазване от нежелана бременност?
1. Естествено семейно планиране. Това е метод, при който жената не прави секс в дните, когато има най-голяма възможност за забременяване – по време на овулация. При жени с редовен менструален цикъл има приблизително 9 дни от месеца, в които тя е най-плодовита. Тези фертилни дни са 5 дни преди овулация, 3 дни след овулация и самия ден на овулация.

2. Бариерни методи – това са методи, при които се използва физическа или химическа бариера, която цели да спре навлизането на сперма в матката на жената.
мъжки кондом – състои от тънък материал (латексова гума) и се поставя на еректирал пенис преди сексуален контакт. Това е и един от  най-често използваните методи за контрацепция.
женски кондом – състои се от полиуретан и се поставя във вагината преди сексуален контакт. По форма наподобява мъжкия презерватив. В двата края има пръстени. Пръстенът на вътрешния затворен край приляга към шийката на матката, а пръстенът на отворения външен край към срамните устни.
спермициди – това са химически субстанции, създадени за да разграждат спермата. Налични са под формата на кремове или вагинални таблетки и също се използват преди сексуален контакт.
диафрагма – има сводеста форма и е изградена от мека гума. Поставя се във вагината, три часа преди сексуален контакт.

3. Хормонални методи – налични са под различни форми – таблетки, инжекции, пластири. Съдържат естрогени и прогестерон в различно съотношение. Хормоналните методи могат да действат по различен начин:
– пречат на яйчниците да отделят зряла яйцеклетка всеки месец;
– сгъстяват цервикалния секрет и по този начин пречат на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката
– намаляват дебелината на маточната стена и така пречат на имплантирането на оплодена яйцеклетка. Към хормоналните методи спадат:
а) орални контрацептиви – това са хапчета, които се приемат всеки ден по определена схема.
б) хормонални лепенки – поставят се в долната част на корема и освобождават естроген и прогестерон в кръвното русло.
в) хормонални инжекции – поставят се на всеки три месеца от лекуващия лекар.

4. Прекъснат полов акт – много от двойките практикуват именно този начин на контрацепция, но той в никакъв случай не е сигурен. Около 18% от жените, които практикуват този метод с партньорите си забременяват инцидентно още през първата година.

5. Стерилизация – този метод може да се приложи при мъжа или жената и с него окончателно се прекратява способността им да имат деца. При жената се прекъсват фалопиевите тръби, които придвижват яйцеклетката от яйчниците до матката. При мъжете този метод е известен под името вазектомия – при него се прекъсват семепроводите, които пренасят спермата от тестисите до уретрата. Тези два метода са особено крайни и трябва да се осъществяват след събеседване с двойката дали наистина това е тяхното желание.

6. Спешна контрацепция – в случай, че жената е имала непротектиран полов акт тя може да прибегне до спешната контрацепция. Тя се прилага до 72 часа след половия акт. Този вид контрацепция действа като пречи на яйчниците да отделят яйцеклетка или пречи на сперматозодите да се свържат с яйцеклетката.

Прочетете за:
Контрацепция – методи