Начало / Секс и здраве / Окситоцин и сексуално поведение

Окситоцин и сексуално поведение

фев. 8, 2024

окситоцин и сексуално поведение

Окситоцинът има важна роля в сексуалното поведение и отношенията между партньорите. Той насърчава емоционалната връзка, доверието и интимността между индивидите. Влиянието на окситоцина върху човешката сексуалност обаче е все още обект на изследвания.

Ефекти на окситоцина върху сексуалното поведение

В областта на сексуалното поведение ефектите на окситоцина са многостранни.

Повишава сексуалната възбуда и оргазъм

Окситоцинът има роля за сексуалната възбуда и оргазма. Нивото на окситоцин в кръвния ток се повишава при физически контакт с партньор, сексуална възбуда и оргазъм както при мъжете, така и при жените. Например, стимулирането на зърната предизвика прилив на окситоцин, което води до възбуда.‌

Нивата на окситоцин достигат пик по време на оргазъм, което предполага участието му в кулминацията на сексуалната възбуда. Изследванията показват, че освобождаването на окситоцин по време на оргазъм може да допринесе за ритмичните контракции на тазовите мускули и приятните усещания, свързани с кулминацията. Освен това окситоцинът е замесен в периода след оргазъм, насърчавайки усещането за релаксация и удоволствие.

Като се има предвид ролята на окситоцина за повишаване на сексуалната възбуда, се провеждат изследвания за терапевтичния ефект на окситоцина. Интраназалното приложение на окситоцин е обещаващо за подобряване на сексуалната функция при мъже с еректилна дисфункция и ниско либидо.

Подобрява сетивното удоволствие

Смята се, че окситоцинът повишава сетивното удоволствие по време на сексуална активност, като засилва субективното преживяване на удоволствие и удовлетворение. Проучванията показват, че прилагането на окситоцин може да доведе до повишена чувствителност към допир и повишена генитална възбуда както при мъжете, така и при жените. Това подобрено сетивно възприятие може да допринесе за по-интензивни и приятни сексуални преживявания.

Подобрява интимността

Окситоцинът е свързан с чувството за интимност и емоционална близост между партньорите. Повишените нива на окситоцин насърчават по-голямо доверие и комуникация в романтичните взаимоотношения, насърчавайки по-дълбока връзка между хората. Това засилено чувство за интимност може да допринесе за по-удовлетворяващи и пълноценни сексуални преживявания.

Намалява стреса и безпокойството

Друг важен аспект на влиянието на окситоцина върху сексуалното поведение се крие в способността му да намалява стреса и безпокойството. Известно е, че окситоцинът противодейства на ефектите на кортизола, основният хормон на стреса в тялото. По този начин насърчава релаксацията и чувството за спокойствие. По-ниските нива на стрес могат да доведат до повишена възбуда и удоволствие, подобрявайки цялостното преживяване.

Насърчава емоционалната връзка

Един от най-известните ефекти на окситоцина е неговата роля за насърчаване на емоционалната връзка и привързаността между партньорите. Смята се, че по време на сексуална активност освобождаването на окситоцин насърчава чувството на доверие и интимност, укрепвайки емоционалната връзка между партньорите. Тази емоционална близост може да подобри цялостното преживяване на сексуална възбуда и да допринесе за по-голямо удовлетворение.

Прочетете за:
Окситоцин – функции
Окситоцин и психично здраве