Меню

HIV (човешки имунодефицитен вирус) е вирусът, който причинява СПИН. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност се характеризира с продължителен период на вирусоносителство. Обикновено заболяването се изявява 5 до 10 години след инфектирането. Наблюдават се различни бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции, като и някои ракови заболявания.

Според ново проучване, публикувано в сп. EBioMedicine, учени са идентифицирали нов вариант на HIV- вируса при пациенти от Куба, който се оказва много по-агресивен.

Международен екип от учени са изследвали повече от 70 пациента от Куба, които наскоро са били инфектирани с мутиралия вариант на HIV-вируса. Този нов вариант е наречен CRF19 и е комбинация от субтиповете A, D и G на HIV- вируса.

При всички пациенти инфекцията е прогресирала много бързо (за около 2 – 3 години) до СПИН. Много от пациентите при диагностицирането вече са имали СПИН.

Обикновено скоростта, с която HIV инфекцията прогресира до СПИН зависи от имунната система на пациента, а не от субтипа на HIV-вируса. В този случай обаче това не е така.

Различното при тези пациенти е било, че HIV- вируса е комбинация от три субтипа и, че в кръвта им е било открито много по-голямо количество вируси. Така, че вирусното натоварване при тези пациенти е било много по-високо.

Благодарение на положените усилия днес честотата на HIV е значително намаляла, а продължителността на живота на болните е удължена с помощта на антиретровирусни медикаменти. Учените обаче се опасяват, че този агресивен вариант на вируса може да напредва твърде бързо и да не даде възможност за лечение.

Мутиралият вариант на вируса е бил наблюдаван и в Африка, но сред много малко пациенти.

Задачата пред учените е да изследват какво е поведението на този мутирал вариант.

Според тях ранното откриване на HIV инфекцията и провеждането на лечение със съвременни антиретровирусни средства може да забави значително развитието на СПИН.

Ето защо авторите на проучването съветват хората, които имат непротектирани сексуални контакти с множество партньори да се изследват често за HIV, тъй като това може да спаси живота им.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!