Начало / Секс и здраве / Ползите от добрия секс

Ползите от добрия секс

мар. 14, 2013

Всички знаем, че сексът освен удоволствие и начин за изразяване на близост между хората е и добър за нашето здравословно състояние. Сексуалният контакт все още притеснява някои хора и те се срамуват да споделят своя опит и нещата, които ги вълнуват с другите хора. Но те трябва да знаят, че сексът е нещо напълно нормално и е добре да го практикуват редовно, ако искат да подобрят здравословното си състояние.

Сексът спомага за намаляване на стреса
При сексуален контакт вашето кръвно налягане спада и може да се отървете от насъбралото се през последните дни напрежение. Редовният секс позволява по-лесно справяне със стресовите ситуации, защото понижава кръвното ви налягане. Другите начини за изразяване на близост като прегръдки, целувки също спомагат за редуциране на стреса. Докосването и близостта с друг човек дава чувство на сигурност и спокойствие и в това се крие тяхното благотворно влияние.

Сексът като тренировка
С 30 минути секс горите около 85 калории. Освен това при сексуалния акт тренирате всички мускули в тялото. Затова може да включите и сексът към редовните си тренировки и освен, че ще се поддържате във форма ще се сближите и с партньора си.

Сексът подобрява дейността на сърцето
Сексът подобрява кръвообращението и намалява нивата на холестерол. По време на сексуален контакт сърцето бие учестено и изпомпва повече кръв към останалите части на тялото и по такъв начин се подобрява кръвообращението. Редовният секс намалява риска от сърдечен инфаркт.

Сексът подобрява самочувствието
В едно проучване проведено в университета в Тексас една от 237те причини, поради които хората правят секс е било именно подобряването на самочувствието. Това в никакъв случай не означава да правите секс със случайни хора, само за да подобрите самочувствието си. Интимността между вас и партньора ви може да ви накара да се чувствате емоционално спокойни и щастливи.

Сексът подобрява имунитета
Учените твърдят, че има връзка между това колко редовно човек прави секс и колко често боледува. Освен това редовният секс и редовната еякулация при мъже те ги предпазва от рак на простатната жлеза. При жените пък редовният секс намалява риска от рак на гърдата.

Сексът като естествено болкоуспокояващо
Окситоцинът, един от хормоните, който се отделя по време на полов акт увеличава нивата на ендорфините и по такъв начин намалява болката при главоболие. Затова и извинението на жените, че ги боли главата вече не е оправдано.

Сексът подобрява съня
Ако се чудите защо ви се приспива след сексуален контакт причината е в окситоцина, който се отделя при оргазъм.
Така здравословния сън, снижаването на кръвното налягане и поддържането на теглото в норма са едни от полезните действия на секса.