Начало / Секс и здраве / Сексът след 50 години брак е по-чест

Сексът след 50 години брак е по-чест

фев. 20, 2015

За бракът често се казва, че е началото на края на сексуалния живот за една двойка. Известно е, че сексуалната активност при семейните двойки намалява с времето. Ново проучване обаче показва, че двойките, които са заедно от 50 години правят секс по-често.

Американски учени са изследвали връзката между сексуалното поведение на възрастните хора и тяхното семейно положение. Те са проучили 1656 семейни двойки на възраст от 57 до 85 години.

Учените са установили, че след 50 години брак сексуалната активност леко се повишава. Освен това се оказало, че хората, които са сключили повторно брак правят по-рядко секс, в сравнение с хората, останали с един и същ партньор.

Тези резултати могат да бъдат изненадващи за някого, но друго проучване е показало, че 54 % от мъжете и 31 % от жените над 70 години са сексуално активни.

Според авторите на проучването чувството на сигурност и постоянство, което партньорите са изградили за такъв дълъг период на съвместен живот допринася за подобряването на сексуалната им връзка.

С годините съпрузите са се опознали по-добре и доверието помежду им е нараснало. Възможно е чувството на сигурност във връзката да дава свобода за изследване, включително и в сексуален аспект. С липсата на това чувство може да се обясни по-малката честота на половите контакти при хората с повторен брак.

С напредването на възрастта настъпват много промени в тялото, които се отразяват на сексуалното желание. Еректилна дисфункция, артрит, прием на някои медикаменти са само част от факторите, които могат да се отразят негативно върху сексуалния живот на възрастните двойки.

Проучването е публикувано в сп. Archives of Sexual Behavior.