Начало / Секс и здраве / Какво се случва със сексуалният ви живот след отслабване?

Какво се случва със сексуалният ви живот след отслабване?

ное. 20, 2015

отслабване

Затлъстяването в днешно време се е превърнало в епидемия и много хора се опитват да свалят натрупаните килограми с диета и упражнения. Една част от хората успяват да премахнат нежеланите килограми с воля, дисциплина и продължителни диети, но други не успяват.

Бариатричната операция е един от алтернативните начини за намаляване на килограмите. При нея по хирургичен път се намалява обемът на стомаха, което кара пациентите да консумират по-малко храна от преди и с намаления прием на храна започват да се свалят и нежеланите килограми. Обикновено пациентите успяват да свалят над 20 килограма за първите 6 месеца след операцията. Интересно е как се променя живота им след свалянето на килограмите, в това число и техния сексуален живот.

Едва ли е учудващ факта, че пациентите, които са успели да се отърват от нежеланите килограми съобщават, че се чувстват много по-атрактивни и самочувствието им силно се повишава. Те все по-малко се страхуват да бъдат интимни с партньора си и вече не се притесняват да се събличат пред тях. Една част от пациентите дори съобщават, че след свалянето на килограмите изпитват желание да експериментират в сексуален план и са готови да опитат неща, които преди това са ги ужасявали, заради теглото им.

В едно проучване, проведено в Италия сред затлъстели жени, които са свалили килограми след осем седмична диета учените са установили, че след програмата в техния сексуален живот настъпват редица промени. Към тези промени спадат по-чест секс с партньора си, повишено желание за интимност и дори по-засилено вагинално овлажняване.

Без значение как точно е постигнато отслабването то води до повишаване на самочувствието на пациентите и тяхната самооценка. Именно това е и причината те да се чувстват много по-атрактивни за останалите и да не се срамуват от тялото си, както е било преди.

В някои случаи има и някои странични ефекти относно сексуалния живот на пациентите след свалянето на нежеланите килограми. При някои, които години наред са се борили с килограмите и са се чувствали засрамени може да се стигне до крайности в желанието си да експериментират сексуално и те могат да прекратят дълготрайни връзки или дори да се разведат.

Важно е да знаете кои сте и да не се влияете от оценките на околните и обществото за вас и вашия външен вид. След като отслабнете разговаряйте с партньора си как се чувствате и как се е променил животът ви след отслабването. Споделяйте му какво желаете и какво искате да се промени в сексуалния ви живот след промяната във външния ви вид.