Начало / Секс и здраве / Сексуално пристрастяване

Сексуално пристрастяване

сеп. 21, 2015

При сексуалното пристрастяване пациентите изпитват непреодолима нужда от сексуален контакт с друг човек, за да получат успокоение и удовлетворение. Този вид пристрастяване може да бъде много опасно и трудно за преодоляване. Както алкохолната и наркотичната зависимост то повлиява на много аспекти от живота: психическото състояние на пациента, връзките му с останалите хора, качеството на живот.

Често пристрастените към секс търсят близост с различни партньори, а в някои случаи те може да изпитват удоволствие от сексуална близост с неодушевени предмети или животни. Понякога пристрастеността може да включва компулсивна нужда от мастурбация, гледане на порно филми или списания. Пристрастеният човек може сериозно да промени начина си на живот и дейностите, които извършва, за да може да задоволи своите сексуални нужди.

Какви са симптомите при сексуално пристрастяване?

Сексуалното пристрастяване може да бъде трудно за диагностициране. Повечето от пристрастените се научават умело да крият състоянието си от останалите, дори от своите партньори и членове на семейството, най-често от страх да не бъдат порицавани и отхвърлени. В някои случаи обаче симптомите на състоянието са видими и за околните. По-често срещаните са:

  • обсебващи мисли за секс и сексуални фантазии
  • чести връзки с различни партньори, включително и непознати
  • много чести сексуални контакти, които пречат на извършването на ежедневните дейности и представянето на работното място
  • невъзможност за прекратяване на това деструктивно поведение
  • въвличане в нелегални сексуални дейности с проститутки или непълнолетни
  • чувство на вина след сексуални контакти.

Тъй като сексуалното пристрастяване може да бъде трудно за диагностициране не трябва да бъркате удоволствието от сексуалните контакти с пристрастяване. Да се наслаждавате на секса няма нищо лошо.

Сексуално пристрастеният е човек, който изпитва компулсивна нужда да участва в сексуални контакти и в повечето случай той няма контрол над своите импулси. Неговите сексуални апетити не могат да бъдат утолени и той е готов на всичко, за да ги задоволи. В някои случаи пациентите, които вече имат семейство губят партньорите си поради това свое пристрастяване.

Какво е лечението при сексуално пристрастяване?

За разлика от другите видове пристрастяване при сексуалното пациентът не може и не трябва да бъде принуждаван да прекрати тази дейност до края на живота си. Това е нереалистично. Сексът е нормална човешка функция и нужда. Но сексуално пристрастеният трябва да се научи да контролира своите нужди. Този процес понякога може да продължи няколко години. В лечението на това пристрастяване могат да бъдат включени някои методи:

Консултации с психиатър

Разговорите със специалист могат да помогнат на пристрастените да осъзнаят своя проблем и да разберат какво ги кара да имат такова деструктивно поведение. Пациентите могат да изработят програма как да се справят със състоянието и да го преодолеят с времето.

При някои пациенти със сексуално пристрастяване може да помогне приема на антидепресанти. Често пристрастяването е последвано от депресия и поради тази причина може да се наложи прием и на медикаменти за лечение на депресия.

Последни публикации