Начало / Секс и здраве / Сифилис – диагностициране и лечение?

Сифилис – диагностициране и лечение?

авг. 8, 2014

Сифилисът е инфекция, която се дължи на бактерий и се предава по полов път. Обикновено заболяването започва с появата на малка безболезнена язва, типично в областта на гениталиите, ректума или устата. Ако не бъде приложено нужното лечение сифилисът може да стане причина за сериозно увреждане на сърцето, мозъка или други органи и в някои случаи може да бъде животозастрашаващо.

Как се диагностицира сифилисът?

Заболяването може да се диагностицира чрез някои от следните тестове:

Кръвни изследвания – с изследването на венозна кръв може да се докаже наличието на антитела, които тялото е образувало, за да се бори с инфекцията. Антителата срещу бактерия остават да циркулират в тялото на пациента с години, затова кръвният тест може да се използва за доказването, както на прясна, така и на стара инфекция със сифилис.

Вземане на материал от язва – вашият лекуващ лекар може да взема малко парче тъкан, от някоя от язвите, които са се образували по вашето тяло, за да изследва клетките. Този тест може да бъде извършен при първичен и вторичен сифилис, при които има наличие на язви. При изследването на взетата проба в нея могат да бъдат открити бактериите, причинители на заболяването.

Изследване на гръбначно-мозъчна течност – ако вашият лекуващ лекар предполага, че при вас може да има засягане на нервната система в резултат на заболяването може да назначи лумбална пункция, при която да бъде изследвано малко количество ликвор за наличие на бактерии.

Какво е лечението на сифилиса?

Ако заболяването бъде открито в ранен етап и се започне лечение навреме то е напълно лечимо. Предпочитаният за лечение антибиотик е пеницилинът. Ако сте алергични към пеницилин вашият лекуващ лекар може да ви назначи друг антибиотик.

Пеницилинът е единственият антибиотик, който може да се дава на бременни, които са се заразили със сифилис. След раждането е препоръчително бебето също да премине антибиотичен курс за предпазване от развитие на сифилис, защото е възможно майката да го предаде на бебето по време на бременността.

Няколко часа след лечението с пеницилин, особено ако се касасе за първичен сифилис пациентите могат да развият реакция на Jarisch-Herxheimer. Тя се дължи на отделянето от умрелите бактерии на възпалителни молекули, които сенсибилизират организма. Оплакванията на пациентите с тази реакция са: гадене, повръщане, мускулни болки, главоболие, повишаване на температурата.

Прочетете за:
Сифилис – диагностика
Сифилис – причини, класификация