Начало / Секс и здраве / Сифилис – как става заразяването и какви са симптомите?

Сифилис – как става заразяването и какви са симптомите?

авг. 1, 2014

Сифилисът е бактериална инфекция, която най-често се предава по полов път. Заболяването обикновено започва като неболезнена язва в областта на гениталиите, ректума или устата. След първоначалната инфекция бактерият, който причинява сифилис може да остане в организма на човек за десетилетия без да се активизира.

Ранният сифилис се лекува лесно чрез пеницилин. Ако обаче лечението се забави може да се стигне до сериозни сърдечни, мозъчни и други увреждания.

Как може да се заразите със сифилис?

Бактерият, причинител на сифилис се нарича Трепонема палидум. Най-често срещаният начин за разпространение на този бактерий е сексуалният. Трепонемата навлиза в организма през малки наранявания и нарушавания на целостта на кожата.

По-рядко сифилисът може да се предаде при директен непротектиран близък контакт с активно огнище на заболяването – например при наличие на язва в областта на устата и целувка. Бременна жена, болна от сифилис може да предаде инфекцията на плода, който се развива в утробата й.

Важно е да знаете, че със сифилис не може да се заразите от тоалетни седалки, вани, плуване в басейн или използване на общи кърпи или прибори.

Колко стадия има сифилиса и какви са характерните за всеки стадий симптоми?

При сифилисът се наблюдава протичане в три стадия, всеки от които се характеризира с определени симптоми. В някои случаи може да има прескачане от един в по-горен стадий и някои от симптомите да не се проявят.

Първичен сифилис

Първият симптом при сифилис е появата на малка язва, която се нарича още шанкър. Тя се развива на мястото, от където бактерият е навлязъл в организма на човека. В повечето случаи шанкърът е един, но в някои случаи могат да бъдат и няколко, на различни места. Язвата обикновено се появява 3-4 седмици след заразяването със сифилис. Повечето пациенти не забелязват язвата, защото в повечето случаи тя е безболезнена и по-често е разположена на трудно видими места – вагината, ректума. Шанкърът изчезва след около 6 седмици.

Вторичен сифилис

Няколко седмици след заздравяването на язвата се появява обрив, който започва от гръдния кош и постепенно засяга цялото тяло, дори и дланите и ходилата. Обривът по-често не е сърбящ и е съпроводен с появата на язвички в областта на гениталиите и устата. Някои пациенти в този стадий се оплакват и от мускулни болки, повишаване на телесната температура, възпалено гърло и увеличени лимфни възли. Тези симптоми могат постепенно да изчезнат или да се проявяват периодично през няколко седмици.

Третичен сифилис

При 15-30 % от пациентите, които не са получили навременно лечение може да се развие третичен сифилис, който е свързан с късни усложнения. По-характерно за този стадий е увреждането на мозъка, сърцето, нервите, очите, костите и ставите. Тези усложнения обикновено се проявяват много години след първоначалното заразяване с бактерия.

Прочетете за:
Сифилис – етиология, патогенеза, класификация
Сифилис – диагностика