Начало / Секс и здраве / Уреаплазма парвум и уреалитикум – как става заразяването?                     

Уреаплазма парвум и уреалитикум – как става заразяването?                     

юни 3, 2024

уреаплазма

Уреаплазма (Ureaplasma) е вид бактерия, която се среща често в пикочните или гениталните пътища на много здрави сексуално активни възрастни.

Уреаплазмите са част от нормалната микробна флора на човека. В повечето случаи те живеят в баланс с другите микроби и не създават проблем. Понякога обаче те могат да увеличат популацията си и да доведат до здравословни проблеми.

Уреаплазмите са опортюнистични патогени, които при определени условия причиняват инфекции, свързани предимно с урогениталния тракт – уретрит, простатит, тазова възпалителна болест. Могат да доведат до проблеми с плодовитостта, усложнения при бременност, както и до пневмония, сепсис,  менингит при новородени.

По-сериозни здравословни проблеми настъпват при хора, които са с понижен имунитет, при бременни жени и новородени, особено недоносени.

Какво е уреаплазма?

Уреаплазма (Ureaplasma) е род бактерии, който принадлежи към семейство Mycoplasmataceae. Към това семейство се отнася и род Микоплазма (Mycoplasma). Уреаплазмите и микоплазмите са едни от най-малките бактерии. Отличават се със следните особености:

  • нямат клетъчна стена – поради тази причина те не могат да се оцветяват по Грам, а се прилага методът на Гимза-Романовски. Липсата на клетъчна стена прави тези бактерии устойчиви на антибиотици, насочени към синтеза на клетъчната стена, като пеницилини.
  • малък геном – имат един от най-малките геноми от всички свободно живеещи организми, което допринася за техните ограничени метаболитни възможности и зависимост от гостоприемника за много хранителни вещества.
  • произвеждат уреаза – уреаплазмата се отличава със способността си да произвежда ензима уреаза, който хидролизира уреята до амоняк и въглероден диоксид.
  • прилепват към лигавицата на пикочно-половия тракт при възрастни и респираторния тракт при новородени.

Видове Ureaplasma

Има два основни вида уреаплазма, които са клинично значими:

  • Уреаплазма уреалитикум (Ureaplasma urealyticum)

Може да причини редица инфекции, включително негонококов уретрит, простатит, хориоамнионит, следродилен ендометрит и неонатални инфекции.

  • Уреаплазма парвум (Ureaplasma parvum)

Този вид може да причини същите видове инфекции като Ureaplasma urealyticum. Свързва се със случаи на преждевременно раждане и други усложнения на бременността.

Различаването на тези видове е възможно само чрез молекулярни техники като полимеразна верижна реакция (PCR).

Как става заразяването с уреаплазма?

Основните начини за предаване на Ureaplasma са:

  • сексуален контакт

Най-честият начин на предаване е чрез сексуален контакт. Наличието на множество сексуални партньори увеличава риска от придобиване и разпространение на уреаплазма.

  • вертикално предаване (от майка на дете)

Новороденото може да получи уреаплазма от майката по време на вагинално раждане. Бактериите могат да колонизират дихателните и урогениталните пътища на бебето.

Прочетете за:
Какви болести причинява уреаплазмата?
Уреаплазма при бременност и при новородени   
Уреаплазма (Ureaplasma) – изследване, лечение