Начало / Секс и здраве / За и против кондомите като начин на контрацепция

За и против кондомите като начин на контрацепция

ян. 17, 2013

Кондомите са един от най-често използваните от двойките начини за предпазване от нежелана бременност. Тяхната функция е да не позволяват навлизането на сперма в женските полови пътища. Повечето презервативи се произвеждат от латекс или полиуретан. Някои от тях са покрити със спермициден гел, който допълнително убива сперматозоидите и подобрява ефективността на кондома.

Кои са положителните страни на кондомите?

Лесна употреба и добра ефективност. Кондомите могат лесно да се употребяват и са достъпни за всички хора. Те имат 85 % ефективност, което означава, че от 100 двойки, ползващи презервативи има шанс 15 от момичетат да забременеят. Кондомите са още по-ефективни, когато се използват съчетано със спермицидни гелове.

Предпазват от сексуално предавани болести. Презервативите намаляват шанса от заразяване с полово предавана болест по време на секс. Забелязва се намаляване на честотата на Херпесни и Човешките папиломни вируси при употреба на кондоми. Освен това учените са установили, че шансът за заразяване с ХИВ намалява с 85% при редовната употреба на презервативи.

Подходящи за практикуване на всякакъв вид секс. При употреба на кондоми можете лесно да практикувате както вагинален така и анален секс.

Лесна достъпност и ниска цена. Презервативите могат да се намерят във всяка една аптека и голяма част от другите големи магазини. Има различни вариации в тяхната цена в зависимост от марката, но като цяло остават едни от най-евтините начини за предпазване от нежелана бременност.

Кои са недостатъците на кондомите?

Скъсване на презерватива. В някои случаи презервативът може да се скъса по време на полов контакт и това да остане дори незабелязано. Учените са установили, че 2 от 100 презерватива се късат.

Латексна чувствителност. Ако сте алергични към латекс не използвайте презервативи. Друг вариант е да намерите такива, които се произвеждат от полиуретан.

Проблеми с ерекцията. Някои мъже съобщават, че не могат да поддържат ерекция дълго време, след като сложат презерватив.

Намаляване на удоволствието от секса. Голяма част от мъжете и жените се оплакват, че с употребата на презерватив се губи голяма част от удоволствието от половия контакт и близостта с партньора.

Прочетете за:
Контрацепция – методи