Начало / Симптоми / Обрив по гениталиите на жената

Обрив по гениталиите на жената

сеп. 25, 2016

Появата на обрив по вулвата (външните полови органи на жената) може да се дължи на множество инфекциозни и неинфекциозни причини, кожни заболявания, хормонални нарушения, алергични реакции, автоимунни заболявания и други.

Гениталният обрив може да се придружава от редица други симптоми: сърбеж, парене, болка, секреция, болезнено уриниране, болезнен полов контакт, фебрилитет.

Причини за поява на обрив по гениталиите на жената:

Контактен дерматит – иритативен и алергичен

При иритативният контактен дерматит настъпва възпалителна реакция, протичаща по неалергичен механизъм. Може да се предизвика от механични фактори (триене на бельо), химични фактори (сапуни, перилни препарати), биологични течности (урина, изпражнения).

Алергичният контактен дерматит се характеризира с възпалителна имунна реакция, която възниква при повторен контакт на кожата или лигавиците на вулвата с даден алерген (медикаменти за локално приложение, презервативи, парфюми, използвани в сапуни, интимни гелове).

При контактен дерматит кожата или лигавицата на външните полови органи на жената се зачервява, става оточна, може да има мехурчета, язви, пареща болка и силен сърбеж.

Псориазис

Псориазисът е хронично кожно заболяване, което се характеризира с поява на червени петна по кожата, покрити със сребристи люспи. При гениталният псориазис кожата е яркочервена, но класическите сребристи люспи обикновено липсват. Може да има болезнени пукнатини по кожата и много силен сърбеж.

Плосък лишей (лихен планус)

Плоският лишей е кожно заболяване, което се характеризира с появата на силно сърбящ обрив – малки, плоски, синьо-червени пъпчици. Най-често възникват по кожата на предмишниците, китките, подбедриците, по лигавицата на устната кухина. При жените по-често се среща лихен планус по гениталиите. Откриват се зачервени, болезнени ерозии по вулвата. Жените могат да се оплакват от сърбеж, парене, болка, вагинално течение. При полов контакт може да има болка и кървене.

Лихен склерозус ет атрофикус

Склеро-атрофиращият лишей се среща по-често при жени в менопауза. По кожата на гениталиите се появяват малки пъпчици, които придобиват порцелановобял цвят и се сливат в по-големи плаки. Кожата е изтънена, бяла и лесно ранима. Може да има сърбеж и болка при полов контакт.

Болест на Бехчет (синдром на Бехчет)

Синдромът на Бехчет се характеризира най-вече с появата на периодично повтарящи се афтозни язви по лигавицата на устната кухина, разязвявания в гениталната област и увеит (възпаление на увеята – средната обвивка на окото). При жените в областта на срамните устни и клитора се откриват язвички, които често са болезнени. Те оздравяват спонтанно, но се появяват отново и могат да предизвикат формирането на белег.

Генитален херпес

Гениталният херпес се причинява от Herpes simplex vius тип 2. Характеризира се с появата на мехурчета, изпълнени с бистра течност. След спукване на мехурчетата се образуват болезнени ерозии и язви. При жените гениталният херпес най-често засяга малките и големи срамни устни, клитора и влагалището.

Островърхи кондиломи (генитални брадавици)

Гениталните брадавици представляват вирусно заболяване, което се причинява от човешкия папиломен вирус тип 2. При жените островърхите кондиломи се появяват по вътрешната повърхност на големите срамни устни, малките срамни устни, клитора, входа на влагалището, а също и около ануса. Представляват малки, розови възелчета, които по форма наподобяват цветно зеле.

Първичен сифилис

Сифилисът е бактериална инфекция, която се причинява от Трепонема палидум и се предава главно по полов път. Първичният сифилис се характеризира с появата на ерозия или язва, наречена твърд шанкър. При жените най-често възниква по малките и големи срамни устни.

Молускум контагиозум (заразни молуски)

Молускум контагиозум е вирусно заболяване на кожата, което най-често засяга малки деца. Среща се и при възрастни, като заразяването често става при полов контакт. Появява се обрив в областта на външните полови органи, пубиса, външната повърхност на бедрата. Обривът представлява малки розови или перлено бели възелчета. Имат вдлъбнатина в средата, от която при изтискване се отделя кашава материя.

Мек шанкър (шанкроид)

Мекият шанкър е бактериална инфекция, която се предава при полов контакт. На мястото на проникване на бактерия се появява болезнена язва (улкус моле). При жените най-често възниква в областта на големите и малки срамни устни, клитора.

Кандидозен вулвовагинит

Кандидозният вулвовагинит е възпалително заболяване на външните полови органи и влагалището, което се причинява от гъбичките Candida albicans. Вулвата и влагалището са зачервени, оточни, откриват се бели налепи по влагалищната стена. Характерни симптоми са наличието на сърбеж, парене и бяло течение.

Венерична лимфогранулома

Венеричната лимфогранулома се причинява от Хламидия трахоматис и се предава по полов път. Протича с увеличение на лимфните възли. През първият стадий на заболяването по големите и малки срамни устни, както и около ануса се появява папулозен обрив.

Полова въшливост (фтириаза)

Срамната въшка обикновено се открива в пубисното окосмяване. Предава се най-често при полов контакт. Обривът при ухапване от срамни въшки представлява точковидни кръвоизливи, които се превръщат в жълто-сиви петна. Характерен е силният сърбеж.