Начало / Симптоми / Обрив по гениталиите на мъжа

Обрив по гениталиите на мъжа

авг. 28, 2016

Появата на обрив по гениталиите на мъжа е симптом, който може да възникне при редица заболявания. Много често гениталният обрив се придружава и от сърбеж, болка, секреция.

Някои от най-честите причини за поява на обрив по гениталиите на мъжа са:

Заболявания на кожата: 

  • Контактен дерматит

В резултат от директното въздействие на различни алергени и иританти върху кожата на половите органи на мъжа може да настъпи възпалителна реакция. Кожата е зачервена, раздразнена, оточна, може да има сърбеж, мехурчета или язви. Най-често този обрив се получава от сапуни, перилни препарати, презервативи, памперси. Може да настъпи и при механично дразнене – триене от тясно бельо.

  • Псориазис

Псориазизът е автоимунно заболяване, при което се появяват червени петна по кожата, покрити със сребристи люспи. Кожата на пениса е по-тънка и по-чувствителна, поради което лезиите могат да бъдат много болезнени при полов контакт.

Точната причина за това заболяване е неизвестна. Счита се, че голяма роля имат нервно-психичните разстройства. По кожата на половите органи се появяват малки, сърбящи, леко надигнати, лилави възелчета, които могат да се групират и да образуват плаки.

Инфекциозни заболявания:

Генитален херпес

Причинява се от Herpes simplex vius тип 2. Най-често гениталният херпес при мъжете засяга главичката на пениса и препуциума. Появяват се мехурчета, изпълнени с бистра течност, които се пукат и се образуват болезнени ерозии.

Островърхи кондиломи (генитални брадавици)

Гениталните брадавици възникват в резултат от инфекция с човешкия папиломен вирус тип 2. Представляват малки, неболезнени, розови възелчета с плътна консистенция и неравна повърхност.

Сифилис

Сифилисът е бактериална инфекция, която се предава главно по полов път. Причинява се от много подвижни спираловидни бактерии – Трепонема палидум. При първичен сифилис в областта на гениталиите на мъжа се появява характерна кожна лезия, наречена твърд шанкър. Най-често възниква по главата на пениса, гемчето или препуциума. Първо се появява червеникаво петно, което се превръща в малко възелче, а след няколко дни в язва с твърдо дъно, която се нарича твърд шанкър.

Молускум контагиозум (заразни молуски)

Представлява вирусно заболяване на кожата. Заразяването може да стане при полов контакт или при ползване на общи принадлежности за лична хигиена. Обривът представлява малки бели или розови възелчета, при изтискването на които се отделя кашава материя.

Мек шанкър (шанкроид)

Мекият шанкър представлява бактериална инфекция, която се предава по полов път. Характеризира се с появата на болезнена раничка по половия член.

Кандидозен баланит

Инфекция на главичката на пениса, като може да се засегне и препуциума. Причинява се от гъбичките Candida albicans. Заразяването става при полов контакт. Появява се зачервяване на главичката на пениса и препуциума. Понякога може да се образуват ерозии, покрити с белезникав налеп, може да има парене и сърбеж.

Ингвинален гранулом (донованоза)

Ингвиналният гранулом се среща в тропическите страни, като се причинява от Klebsiella granulomatis. Заразяването става при полов контакт, като в областта на гениталиите на мъжа се появяват малки лезии, които се разязвяват и гранулират.

Полова въшливост (фтириаза)

Най-често срамната въшка се предава при полов контакт , но може и чрез използване на общи предмети за лична хигиена. В местата на ухапванията по кожата на гениталиите се появяват точковидни кръвоизливи, които след едно денонощие се превръщат в жълто-сиви петна. Има силен сърбеж.

Краста  

Крастата е паразитно заболяване на кожата, което се причинява от кърлеж. Заразяването става най-често при близък телесен контакт, например при спане в общо легло. Обривът в областта на гениталиите може да бъде разнообразен – възелчета, мехурчета, ерозии. Характерни за крастата са кожните ходове – линии с дължина 5-7 мм и силния сърбеж.

Последни публикации