Начало / Симптоми / Болка в опашната кост (кокцигодиния)

Болка в опашната кост (кокцигодиния)

юни 22, 2014

Кокцигодиния представлява болка в опашната кост, която се намира в основата на гръбначния стълб.

Опашната кост (os coccyges) е изградена от срастването на 4-5 опашни прешлени. Тя има форма на пирамида, чиято основа е обърната нагоре, а връхът сочи надолу. Горната повърхност на опашната кост се свързва с върха на кръстцовата кост чрез кръстцово-опашната става.

Опашната кост поема тежестта на тялото в седнало положение. Към нея се прикрепват мускули, сухожилия и лигаменти.

Болка в областта на опашната кост възниква при увреждане на костта или на тъканите около нея. По сила болката варира от умерена до силна, като обикновено се влошава в седнало положение. Болката може да се разпространява надолу по крайниците. Пациентите с кокцигодиния могат да се оплакват и от болка по време на секс или при дефекация.

Причини за болка в опашната кост (кокцигодиния):

  • раждане – през последните месеци на бременността опашната кост става по-подвижна, за да се улесни раждането. Понякога обаче по време на раждане могат да се преразтегнат мускулите и сухожилията, които се залавят за опашната кост. В резултат на това те не могат да поддържат опашната кост в правилната й позиция и се появява болка.
  • травма на опашната кост – най-често опашната кост се уврежда в резултат от спортни инциденти, например при падане по време на каране на ски или кънки. В повечето случаи увреждането е леко, но при по-тежки травми е възможно опашната кост да се счупи или да се дислоцира.
  • повтаряща се травма – кокцигодиния може да възникне и при продължително, повтарящо се напрежение върху опашната кост, например при каране на велосипед, яздене на кон.
  • неправилна поза – неправилната стойка на работния стол, както и продължителното стоене седнал са най-честата причина. В седнало положение върху опашната кост се оказва силен натиск.
  • наднормено тегло – то повишава натиска върху опашната кост в седнало положение.
  • стареене – с напредване на възрастта хрущялния диск се износва, отделните опашни прешлени се свързват по-здраво и това може да доведе до болка.
  • тумор – рядко болката в опашната кост може да се дължи на костен тумор или на метастази.

Много често причината за болка в опашната кост остава неизвестна.

Последни публикации