Начало / Симптоми / Дисгеузия (нарушение, извращение на вкуса)

Дисгеузия (нарушение, извращение на вкуса)

ное. 10, 2015

Дисгеузията представлява състояние на нарушение или извращение на вкусовата перцепция. Усещането за вкус се възприема от специфични сетивни образувания, наречени вкусови луковици. Те са локализирани по езика и в лигавицата на устната кухина и хранопровода. Вкусовите папили по езика са три групи:
• Papillae fungiformes (гъбовидни)
• Papillae foliatae (листовидни)
• Papillae valatae (жлебовидни).

Във всяка луковица се намират от 50 до 100 рецепторни клетки, които възприемат разтворените в слюнката химични вещества. До основата на всяка клетка достига нервно влакно, където се формира химически синапс. Вкусовите дразнители водят до промяна в биоелектричния потенциал на нервните клетки и преобразуване на химичните сигнали в нервни импулси, които достигат и се възприемат от по-висшите отдели на нервната система.

Дисгеузията е вкусово нарушение, което се свързва с поява на неприятен, метален вкус в устата. Често се придружава от състояния като глосит, синдром на парещата уста или други орални заболявания.

Причини за настъпване на дисгеузия могат да бъдат следните състояния и заболявания:

  • Ксеростомия
  • Орални инфекции – пародонтални заболявания, поради натрупване на зъбна плака
  • Синуит
  • Директно увреждане на вкусовите луковици
  • Бременност
  • Менопауза
  • Психични заболявания
  • Пилорна стеноза
  • Гастроезофагеален рефлукс
  • Гастрит
  • Захарен диабет
  • Отравяне с олово, пестициди
  • Прием на определени медикаменти – зопиклон, антихистамини, тетрациклини, литиеви препарати, метронидазол, ACE инхибитори, амлодипин
  • Химиотерапия – циклофосфамид, цисплатин, етопозид
  • Дефицит на цинк в организма
  • Увреждане на неврологични структури от ЦНС – моста, таламуса, средния мозък.

Последни публикации