Начало / Симптоми / Хирзутизъм (повишено окосмяване)

Хирзутизъм (повишено окосмяване)

мар. 18, 2014

Хирзутизмът е състояние на повишено окосмяване при жените. Космите са по-дебели и по-тъмни, като се появяват в области, които са характерни за мъжете – лице (горна устна, брадичка), гърди, гръб, врат, бедра.

Освен повишено окосмяване може да се появят и други симптоми, като мазна кожа, акне, оплешивяване (алопеция), задебелен глас, увеличен клитор. Тези симптоми са характерни за процеса на вирилизация – поява на мъжки вторични полови белези у жените.

Причини за хирзутизъм:

Степента на окосмяване е генетично детерминирана. Хирзутизмът се дължи или на повишената продукция или на повишената чувствителност към мъжките полови хормони, наречени андрогени.

През пубертета в яйчниците на момичетата се произвеждат женски и мъжки полови хормони и се появява окосмяване в подмишничната и в пубисната област. При нарушен баланс и повишена продукция на андрогени, главно тестостерон възниква хирзутизъм. Тестостеронът стимулира растежа на космите, техния размер, гъстота и пигментация.

Най-честите причини за поява на хирзутизъм са:

  • синдром на поликистозните яйчници. При това състояние е налице повишена продукция на тестостерон, като причината за това е неизвестна. Жените с този синдром имат малки кисти в яйчниците, менструални нарушения, повишено окосмяване, акне, мазна кожа, повишено тегло и др.
  • синдром на Кушинг – ендокринно заболяване, което възниква при повишена продукция на кортизол или при продължително лечение с високи дози кортикостероиди. Характеризира се с повишено окосмяване, затлъстяване и др.
  • вродена надбъбречна хиперплазия – наследствено заболяване, което се характеризира с повишена продукция на андрогени и кортизол от надбъбречните жлези.
  • тумори в яйчниците или надбъбречните жлези, които продуцират мъжки полови хормони.
  • медикаменти – анаболни стероиди, фенитоин, циклоспорин, миноксидил, даназол и др.
  • акромегалия – ендокринно заболяване, което се дължи на повишена продукция на растежен хормон.
  • вроден хипотиреоидизъм
  • порфирия кутанеа тарда
  • затлъстяване.

След менопауза при жените настъпват хормонални промени, които са причина за поява на повишено окосмяване.

В 10 % от случаите причината за повишеното окосмяване остава неизвестна и се говори за идиопатичен хирзутизъм.