Меню

Импотентност

Обикновено симптомът импотентност се свързва основно с мъжкия пол, но импотентността може да се срещне и при жените. При мъжете импотентността се определя като невъзможност на мъжа да поддържа ерекция за продължително време, което пречи на пълноценен сексуален контакт. При жените импотентността е по-комплексно понятие, което може да се раздели на четири категории, според проблема който предизвиква импотентността. Категориите биват: нарушения на сексуалното желание, сексуалната възбуда, достигане до оргазъм и овлажняване на половите органи.

Причини за импотентност при мъжа

Физиологичните проблеми, водещи до импотентност са по-чести при възрастните мъже, докато при младите мъже импотентността основно се дължи на психологични причини. Обикновено с напредването на годините нарастват и случаите на импотентност при мъжа. Около 50% от мъжете на възраст над 65 години имат проблеми с поддържането на ерекция.

Тъй като сексуалната възбуда и достигането до ерекция е комплексен процес, който включва участието на хормони, нерви, мозъчни структури, мускули и кръвоносни съдове увреждането на всеки един от тези отдели може да доведе до импотентност. Причините за възникване на импотентност могат да се разделят на две основни групи  – психологически и физически, свързани със заболяване.

Психологически причини за развитие на импотентност при мъжа

Мозъкът играе основна роля в отключването на физическите процеси, които настъпват в организма за достигане до ерекция. Някои психологични проблеми могат да нарушат еректилната способност на мъжа:

 • депресия или тревожност
 • стрес
 • проблеми във връзката с партньора поради стрес или липса на комуникация между партньорите

Заболявания, които могат да доведат до импотентност при мъжа

При около половината от пациентите с импотентност причината за нейното настъпване е натрупването на атеросклеротични плаки по съдовете, които кръвоснабдяват пениса.

Тютюнопушенето е един от често срещаните фактори, които водят до импотентност, защото тютюневият дим нарушава правилното кръвоснабдяване на органите.

Травма в областта на таза може да доведе до засягане на кръвоносни съдове и нерви в тази област, които са свързани с поддържането на ерекция. Така например дългото време прекарано в колоездене може да увреди тазовите съдове и нерви и да доведе до импотентност.

Други причини за импотентност при мъжа са:

 • Артериална хипертония
 • Затлъстяване
 • Диабет
 • болест на Паркинсон
 • Мултиплена склероза
 • Алкохолизъм и злоупотреба със субстанции
 • Провеждане на лечение по повод рак на простатата.

Причини за настъпване на импотентност при женския пол

Няколко фактора могат да допринесат за настъпването на импотентност при жената. По-честите от тях са:

Физически причини

Към тези причини спадат някои заболявания като например артрит, операции в тазовата област, хронична болка, мултиплена склероза. Приемът на някои лекарствени средства като например антидепресанти, антихистамини или медикаменти за химиотерапия могат да намалят сексуалното желание и способността на жената да достигне до оргазъм.

Ниските нива на естрогените след настъпването на менопауза водят до някои промени в половите тъкани и сексуалния отговор на жената. Секретът, който се отделя за овлажняване на половите органи намалява като количество и това може да затрудни половите контакти на жената. След раждане и по време на кърмене хормоналните нива на жената също се променят, което може да доведе до сухота на вагината и сексуална дисфункция.

Психологични причини

Нелекуваната депресия може да причини или да спомогне за настъпването на импотентност при жената, както и дълготрайния стрес. Конфликтите с партньора относно секса или други аспекти на връзката могат да повлияят на желанието на жената за сексуална близост.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!