Начало / Симптоми / Менорагия

Менорагия

сеп. 11, 2013

Менорагия е медицински термин, който се използва за обозначаване на необичайно обилно или продължително менструално кръвотечение. Жените могат сами да преценят дали при тях менструацията е по-обилна от обикновено, чрез броя превръзки или тампони, които сменят. Така например ако превръзката се сменя на интервал по-малък от 2 часа или пък менструацията продължи повече от 10 дена, може да става въпрос за менорагия.

Оплакванията и признаците, които съпътстват жените с менорагия могат да бъдат следните:

  • често будене нощем по време на менструалния цикъл поради нужда от смяна на превръзка или тампон
  • поява на кръвни съсиреци в менструалната кръв
  • намаляване на ежедневната активност по време на менструация
  • поява на симптоми на анемия като лесна умора, бледи кожа и лигавици, задух.

Причини за менорагия

В повечето случаи точната причина за настъпване на менорагията е неясна. Има обаче някои състояния, които могат да причинят менорагия. Някои от тях са:

Хормонален дисбаланс

При менструиращите жени балансът между хормоните естроген и прогестерон, регулира продукцията на ендометриум (лигавицата на матката), който се отлющва от матката по време на менструация. Ако възникне хормонален дисбаланс ендометриумът може да бъде произведен в по-големи количества от нужното и това да причини по-обилно кръвотечение.

Неправилно функциониране на яйчниците

Ако по време на менструалния цикъл не настъпва овулация хормонът прогестерон не се произвежда от яйчниците. В резултат на липсващия прогестерон настъпва хормонален дисбаланс, който може да бъде причина за менорагия.

Доброкачествена формация в матката

Утеринните фиброиди са доброкачествени формации, които се развиват в матката при жените, докато те са в детеродна възраст. Фиброидите могат да причинят по-обилно или продължително менструално кръвотечение.

Полипи

Полипите представляват малки доброкачествени образувания, които се развиват по лигавицата, която покрива стената на матката. Те също са една от причините за поява на менорагия. Полипите са характерни за жените в репродуктивна възраст и се дължат на по-високи от нормалните хормонални нива.

Заболявания на щитовидната жлеза

Както увеличеното отделяне (хипертиреоидизъм), така и намаленото отделяне (хипотиреоидизъм) на хормони от щитовидната жлеза могат да бъдат причина за менорагия. Процентът на жените с менорагия и проблеми с щитовидната жлеза е около 20. Обикновено с лечението на заболяването на щитовидната жлеза и обилната менструация спира.

Усложнения на бременността

Еднократният обилен  и по-късен цикъл може да бъде признак на спонтанен аборт. Ако обаче менструацията, макар и по-обилна настъпи навреме най-вероятно не се касае за аборт, а причината е друга. Ектопичната бременност е тази бременност, при която яйцеклетката се имплантира на неправилно място, най-често в областта на маточните тръби. Този вид бременност е една от честите причини за менорагия, защото тя най-често завършва със спонтанен аборт.

Нарушения на кръвосъсирването

Обикновено заболяванията, свързани с нарушенията в кръвосъсирването са наследствени и се диагностицират в ранна юношеска възраст след първите няколко тежки и обилни менструации, които карат родителите да потърсят медицинска помощ.

Лекарствени средства

Някои лекарствени средства, като например противовъзпалителни или антикоагуланти могат да предизвикат по-обилно менструално кървене. Освен това неправилната употреба на някои хормонални средства също може да причини менорагия.