Вкусът е основно сетиво, което наред с останалите възприятия (мирис, зрение, слух, перцепция), има важно значение за качеството на живот на всеки човек. Вкусовите рецептори представляват свободни нервни окончания, разположени в специализирани вкусови луковици върху гърба на езика.
Вкусовата чувствителност се определя към четири основни вкусови дразнители. Различните зони по езика отговарят за различаването на вкусовете:
• сладко – върха на езика
• горчиво – най-задната част, в близост до корена на езика
• солено – непосредствено зад върха и по страничните ръбове
• кисело – зад зоната за възприемане на вкуса за солено и назад към основата на езика.
Нарушенията във вкусовите възприятия могат да бъдат вродени или придобити.
• хипогеузия – намалени вкусови възприятия, частична загуба на вкус
• агеузия – пълна загуба на вкусовите възприятия
• дисгеузия – извращение на вкуса.
Хипогеузията се характеризира с потиснати възприятия за сладко, кисело, горчиво, солено. Често пъти увреждането на вкуса се съчетава със загуба на обонянието.
Количественото намаление на вкусовите възприятия се отчита с помоща на метод, наречен електрогустометрия. При него вкусът се изследва чрез галванични стимули, като активният електрод се закрепя на ръба на езика, а пасивният се държи от изследвания. Методът се основава на принципа, че при неспецифично електрично дразнене се получава специфичен вкусов отговор. Нормалните стойности на различните вкусове са до 70 микроампера. За хипогеузия се говори при стойности от 70 до 300 микроампера.
Причините за развитие на хипогеузия (намалено вкусово възприяние) включват:
- Ксеростомия
- Гастроезофагеален рефлукс
- Дефицит на микроелементи и витамини в организма – цинк, мед, никел, витамин В12
- Променени хормонални нива при бременност, менопауза
- Увреждане на черепно-мозъчни нерви
- Травми на главата
- Увреда на неврвните пътища и вкусовите центрове в мозъка вследствие на мозъчен тумор, транзиторна исхемична атака, мозъчен инсулт
- Инфекции на устната кухина и горните дихателни пътища
- Отит
- Постоперативно – след операции в областта на ухото, устната кухина и гърлото
- Силно влошена лична орална хигиена
- Някои медикаменти – антибиотици, антихистамини, карбамазепин, фенитоин
- Захарен диабет
- Чернодробна цироза
- Тютюнопушене
- Химиотерапия (противотуморни медикаменти, блеомицин)
- Лъчетерапия.