Недостиг на витамин С (хиповитаминоза С)
октомври 9, 2015Хиповитаминоза С е състояние, което се характеризира с недостатъчност на витамин С в организма. Тежката хиповитаминоза при кърмачета води до развитие на болестта на Barlow, а при възрастни – до заболяването скорбут.
Витамин С (аскорбинова киселина) се отнася към групата на водноразтворимите витамини. Препоръчителната дневна доза на витамин С е 60 – 100 мг. Необходимост от повишен прием обаче може да настъпи при влияние на редица фактори – голяма горещина или студ, физическо претоварване, емоционален стрес, прием на противозачатъчни средства, бременност, потисната имунна система, някои заболявания, повишен прием на алкохол, тютюнопушене. Витамин С не може да се синтезира от организма, затова е много важно постъпването на оптимално количество чрез храната – шипки, цитрусови плодове (лимони, портокали, киви), гуава, зеленчуци.
Витамин С има отношение към голям брой биологични процеси в организма:
- Притежава мощно антиоксидантно действие
- Ензимен кофактор в огромен брой биохимични реакции
- Капиляроукрепващо действие – предпазва от кървене от венците, гастро-интестиналния тракт
- Подобрява дейността на левкоцитите, които са една от основните защитни бариери на организма
- Повишава имунната реактивност на организма (предпазване от грип и настинки)
- Участва в синтеза на колаген в съединителната тъкан
- Подпомага синтеза на стероидни хормони, невротрансмитери
- Подобрява усвояването на желязо
- Заедно с витамин А и селен притежават известно протективно действие срещу образуване на ракови клетки
- Засилва действието на други витамини с антиоксидантен ефект (витамин А, Е)
- Участва в превръщането на холестерола в жлъчни киселини, предпазва от развитие на атеросклероза.
Хиповитаминоза С се характеризира със следната симптоматика:
• Лесна уморяемост
• Анемия
• Трудно заздравяване на рани
• Кървене, оток и болезненост на венците
• Опасност от вътрешно кървене (от стомаха, червата)
• Точковидни кръвоизливи по кожата
• Чести инфекции (бактериални, вирусни, гъбични)
• Понижен апетит
• Загуба на тегло
• Главоболие
• Раздразнителност, депресия
• Нарушена концентрация
• Влошаване на съня.
Причини за настъпване на хиповитаминоза С могат да бъдат:
- Непълноценно хранене и недостатъчен прием с храната
- Неправилно приготвяне на хранителните продукти – термичната обработка води до разрушаване на витамина
- Заболявания на храносмилателния тракт, които водят до влошена абсорбция и усвояване на витамина
- Повишена потребност поради – неблагоприятни условия (студ, горещина), бременност, кърмене, тежки заболявания, при кърмачета и много възрастни хора.