Хиповитаминоза С е състояние, което се характеризира с недостатъчност на витамин С в организма. Тежката хиповитаминоза при кърмачета води до развитие на болестта на Barlow, а при възрастни – до заболяването скорбут.

Витамин С (аскорбинова киселина) се отнася към групата на водноразтворимите витамини. Препоръчителната дневна доза на витамин С е 60 – 100 мг. Необходимост от повишен прием обаче може да настъпи при влияние на редица фактори – голяма горещина или студ, физическо претоварване, емоционален стрес, прием на противозачатъчни средства, бременност, потисната имунна система, някои заболявания, повишен прием на алкохол, тютюнопушене. Витамин С не може да се синтезира от организма, затова е много важно постъпването на оптимално количество чрез храната – шипки, цитрусови плодове (лимони, портокали, киви), гуава, зеленчуци.

Витамин С има отношение към голям брой биологични процеси в организма:

  • Притежава мощно антиоксидантно действие
  • Ензимен кофактор в огромен брой биохимични реакции
  • Капиляроукрепващо действие – предпазва от кървене от венците, гастро-интестиналния тракт
  • Подобрява дейността на левкоцитите, които са една от основните защитни бариери на организма
  • Повишава имунната реактивност на организма (предпазване от грип и настинки)
  • Участва в синтеза на колаген в съединителната тъкан
  • Подпомага синтеза на стероидни хормони, невротрансмитери
  • Подобрява усвояването на желязо
  • Заедно с витамин А и селен притежават известно протективно действие срещу образуване на ракови клетки
  • Засилва действието на други витамини с антиоксидантен ефект (витамин А, Е)
  • Участва в превръщането на холестерола в жлъчни киселини, предпазва от развитие на атеросклероза.

Хиповитаминоза С се характеризира със следната симптоматика:
• Лесна уморяемост
Анемия
• Трудно заздравяване на рани
• Кървене, оток и болезненост на венците
• Опасност от вътрешно кървене (от стомаха, червата)
• Точковидни кръвоизливи по кожата
• Чести инфекции (бактериални, вирусни, гъбични)
• Понижен апетит
• Загуба на тегло
Главоболие
• Раздразнителност, депресия
• Нарушена концентрация
• Влошаване на съня.

Причини за настъпване на хиповитаминоза С могат да бъдат:

  • Непълноценно хранене и недостатъчен прием с храната
  • Неправилно приготвяне на хранителните продукти – термичната обработка води до разрушаване на витамина
  • Заболявания на храносмилателния тракт, които водят до влошена абсорбция и усвояване на витамина
  • Повишена потребност поради – неблагоприятни условия (студ, горещина), бременност, кърмене, тежки заболявания, при кърмачета и много възрастни хора.
  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!