Хиповитаминоза С е състояние, което се характеризира с недостатъчност на витамин С в организма. Тежката хиповитаминоза при кърмачета води до развитие на болестта на Barlow, а при възрастни – до заболяването скорбут.
Витамин С (аскорбинова киселина) се отнася към групата на водноразтворимите витамини. Препоръчителната дневна доза на витамин С е 60 – 100 мг. Необходимост от повишен прием обаче може да настъпи при влияние на редица фактори – голяма горещина или студ, физическо претоварване, емоционален стрес, прием на противозачатъчни средства, бременност, потисната имунна система, някои заболявания, повишен прием на алкохол, тютюнопушене. Витамин С не може да се синтезира от организма, затова е много важно постъпването на оптимално количество чрез храната – шипки, цитрусови плодове (лимони, портокали, киви), гуава, зеленчуци.
Витамин С има отношение към голям брой биологични процеси в организма:
- притежава мощно антиоксидантно действие
- ензимен кофактор в огромен брой биохимични реакции
- капиляроукрепващо действие – предпазва от кървене от венците, гастро-интестиналния тракт
- подобрява дейността на левкоцитите, които са една от основните защитни бариери на организма
- повишава имунната реактивност на организма (предпазване от грип и настинки)
- участва в синтеза на колаген в съединителната тъкан
- подпомага синтеза на стероидни хормони, невротрансмитери
- подобрява усвояването на желязо
- заедно с витамин А и селен притежават известно протективно действие срещу образуване на ракови клетки
- засилва действието на други витамини с антиоксидантен ефект (витамин А, Е)
- участва в превръщането на холестерола в жлъчни киселини, предпазва от развитие на атеросклероза.
Хиповитаминоза С се характеризира със следната симптоматика:
• лесна уморяемост
• анемия
• трудно заздравяване на рани
• кървене, оток и болезненост на венците
• опасност от вътрешно кървене (от стомаха, червата)
• точковидни кръвоизливи по кожата
• чести инфекции (бактериални, вирусни, гъбични)
• понижен апетит
• загуба на тегло
• главоболие
• раздразнителност, депресия
• нарушена концентрация
• влошаване на съня.
Причини за настъпване на хиповитаминоза С могат да бъдат:
- непълноценно хранене и недостатъчен прием с храната
- неправилно приготвяне на хранителните продукти – термичната обработка води до разрушаване на витамина
- заболявания на храносмилателния тракт, които водят до влошена абсорбция и усвояване на витамина
- повишена потребност поради – неблагоприятни условия (студ, горещина), бременност, кърмене, тежки заболявания, при кърмачета и много възрастни хора.
Прочетете за:
Скорбут – авитаминоза С