Начало / Симптоми / Нощно изпотяване

Нощно изпотяване

сеп. 11, 2013

Като нощно изпотяване може да се определи това изпотяване, което се проявява късно вечер и е по-обилно от нормално. Първо трябва да се прецени дали изпотяването не се дължи на обстановката, в която пациента спи нощем като например температурата в стаята, с колко одеяла спи пациента. Обикновено когато нощното изпотяване се дължи на някакво заболяване то е толкова обилно, че пациентите се нуждаят от смяна на мокрото бельо или чаршафите през нощта.

Нощното изпотяване като симптом е сравнително често срещано. Има много заболявания и състояния, с които могат да се обяснят нощните изпотявания. За да се установи точната причина в повечето случаи може да се наложи да бъдат извършени допълнително тестове.

Причини за нощно изпотяване

Някои от по-често срещаните причини за нощно изпотяване са:

Менопауза – горещите вълни, които са характерни за периода на менопаузата могат да се проявят през нощта и да предизвикат прекомерно изпотяване. Това е една от най-честите причини за нощно изпотяване при жените. В някои случаи горещите вълни могат да предхождат настъпването на менопаузата с няколко години.

Идиопатична хиперхидроза – това е хронично състояние, при което тялото на пациента произвежда повече пот от нормалното. Точната причина за това заболяване все още не е изяснена.

Инфекция – от инфекциозните заболявания най-често туберкулозата се асоциира с нощни изпотявания. Въпреки това някои бактериални инфекции също могат да станат причина за изпотявания през нощта. Пример за такива инфекциозни заболявания са: ендокардит, остеомиелит, абсцес.

Рак – нощното изпотяване може да бъде един от ранните симптоми на някои ракови новообразувания. Най-често лимфомът предизвиква изпотяване през нощта. Обикновено пациентите с недиагностицирано раково заболяване имат и други характерни оплаквания като например необяснима загуба на тегло, лесна умора, температура.

Лекарствени средстваприемът на някои лекарства може да доведе до нощни изпотявания. Медикаменти, които най-често причиняват нощни изпотявания са: антидепресанти, антипиретици, нитроглицерин, преднизолон, хидралазин.

Хипогликемия – понякога ниските нива на кръвната захар могат да предизвикат профузно изпотяване. Пациентите, които приемат инсулин или други антидиабетни медикаменти могат да изпитат хипогликемия през нощта, която да бъде съпътствана от изпотяване.

Хормонални нарушения – изпотяването може да бъде симптом на някои ендокринни заболявания, например феохромоцитом и хипертиреоидизъм.

Прочетете за:
Нощно изпотяване при мъжете – причини
Нощно изпотяване при жените – причини
Какви са причините за нощно изпотяване при жените? 2-ра част