Начало / Симптоми / Обрив – плътни обриви

Обрив – плътни обриви

ное. 24, 2013

Плътните обривни елементи се разполагат в различни слоеве на кожата, като по-често са надигнати.

Различават се следните видове плътни обриви:

Папула (papula)

Папулата е плътно възелче с кръгла или неправилна форма, леко надигнато или на нивото на кожата. Представлява уплътняване на кожата поради увеличаване на броя и размера на клетките в епидермиса и дермата. Преминава без образуване на цикатрикс.
Според големината си папулите биват:

  • милиарна папула (papula miliaris) – възелче с големина на просено зърно;
  • лентикуларна папула (papula lenticularis) – възелче с големина на лещено зърно, напр. при сифилис;
  • papula nummularis – възелче с големина на монета;
  • плака (plax) – плоско възелче с размер над 2 – 3 cm, напр. при псориазис.

По форма могат да бъдат овални, конични, полигонални.
В зависимост от слоевете на кожата, които обхващат се различават:

  • епидермални папули (напр. плоски брадавици);
  • дермални папули (напр. червен плосък лишей);
  • дермо-епидермални папули – при сифилис.

Уртика (urtica)

Уртиката представлява розовочервана, надигната, силно сърбяща обривна единица с различна форма. Бързо се появява и бързо изчезва. Дължи се на оток в повърхностните слоеве на дермата вследствие увеличена пропускливост на съдовете. Уртиката е характерна за копривната треска (уртикария), серумната болест, при непоносимост към храни, медикаменти и др.

Нодулус (nodulus)

Нодулус е възел с големина до грахово зърно, дължащ се на възпалителен инфилтрат в дермата. Често в центъра му настъпва некроза. Оздравява с образуване на цикатрикс. Наблюдава се при хронични възпалителни процеси, като туберкулоза, лепра (проказа).

Нодус (nodus)

Нодус е възел с размер на лешник, орех и по-големи, в резултат на възпалителен инфилтрат в дълбоките слоеве на дермата и хиподермата. Срещат се при нодозна еритема (erythema nodosum), третичен гумозен сифилис и др.

Бучка (phyma)

Бучка (фима) е образувание с големина до орех, което се дължи на разрастване на мастните жлези и съединителната тъкан. Наблюдава се при розацея – по кожата на носа (ринофима), на челото (гнатофима), по ушната мида (отофима).

Тумор (tumor)

Тумор е всяко възловидно, плътно образувание.

Вегетация (vegetatio)

Вегетация е ограничено на малка основа, надигнато и с неравна повърхност образувание. Дължи се на разрастване на дермалните папили, които се издават над нивото на епидермиса. Например обикновените брадавици, острите кондиломи.

Лихенификация (lichenificatio)

Лихенификация представлява уплътняване и задебеляване на кожата поради хроничен възпалителен процес в епидермиса и дермата. Наблюдава се при атопичен дерматит (neurodermitis).

Прочетете за:
Видове обриви