Начало / Симптоми / Ринофима (задебелена кожа на носа)

Ринофима (задебелена кожа на носа)

сеп. 4, 2013

Ринофимата е симптом, който се характеризира със зачервена и задебелена кожа на носа, поради разрастване на мастните жлези и съединителната тъкан в тази област. Преди се е смятало, че ринофимата се среща само при алкохолици, но се е установило, че хроничната консумация на алкохол не може да причини това кожно нарушение. Ринофимата се среща значително по-често при мъже, отколкото при жени и е характерна за по-напредналата възраст.

Ринофимата може да бъде съпътствана и да се характеризира с някои от следните признаци:

  • увеличаване на размерите на носа
  • зачервяване на кожата на носа
  • разширяване на порите
  • поява на малки пъпчици в областта на носа
  • засилено омазняване на носната област
  • разширяване на кръвоносните съдове в областта на носа и бузите.

Кои са причините за възникване на ринофима?

Точната причина за възникването на симптома ринофима все още не е ясна. Смята се, че ринофимата представлява един от крайните етапи в развитието на кожното заболяване розацея. Розацеята от своя страна е хронична форма на акне, при което има засягане на кожните фоликули, разположени в областите на кожата където има мастни жлези.

Кожата при розацея изглежда като изгорена от слънце и по-опъната от обикновено. Като цяло пациентите нямат други по-общи оплаквания и розацеята не влоша особено качеството им на живот, което води до по-късно диагностициране на заболяването. Ако розацеята не бъде лекувана адекватно и навреме с годините кожните пори могат да се запушат, кръвоносните съдове да се разширят и това да стане причина за възникването на ринофима.