Начало / Симптоми / Увеличена простата

Увеличена простата

май 23, 2015

Уголемяването на простата е симптом, който се характеризира с увеличаване размера на жлезата над нормалното при полово зрял мъж. При здраве простатната жлеза има формата и размера на кестен и тегло около 20 грама. Тя е част от мъжката репродуктивна система и се разполага под пикочния мехур. Простата обвива началото на пикочния канал (уретра), покрита е от здрава съединителнотъканна обвивка.

Основната физиологична функция на простатата е секреторната. Секретът ѝ е с мътен млечнобял цвят и влиза в състава на спермата. Богат е на ензими като кисела простатна фосфатаза, простата – специфичен антиген и спермин. Сперминът придава специфичната миризма на спермата и осигурява защитата на ДНК на сперматозоидите.

В началните етапи увеличаването на простатата предизвиква стеснение на пикочния канал и затруднения в извеждането на урината. С напредване на промените пикочният мехур се налага да преодолява нарастващото съпротивление поради стеснения пикочен канал. Това води до задебеляване на стените му, повишаване чувствителността на рецепторите на пикочния мехур и появява на чести позиви за уриниране. Настъпилите патологични промени могат да доведат до:

  • Задръжка на остатъчна урина в пикочния мехур – тя е предпоставка за развитието на чести уроинфекции, увреждане на бъбреците и хронична бъбречна недостатъчност
  • Опасност от развитие на остра задръжка на урина, поради силно понижено отделяне или пълна невъзможност за уриниране.

Оплакванията поради увеличена простата могат да се разделят в две големи групи:

Симптоми, свързани с изпразването на пикочния мехур:
– трудност при започване на уриниране
– слаба струя
– прекъсване на струята
– продължително уриниране
– инконтиненция
– болка при уриниране
– напрягане при уриниране
– усещане за непълно изпразване на пикочния мехур

Симптоми, свързани със задържането на урина в пикочния мехур:
често уриниране
– нощно уриниране (никтурия)
– неотложни позиви за уриниране
– задръжка на урина.

Причини за увеличена простата

Причините за уголемяване на простатата могат да бъдат следните: