Начало / Симптоми / Вагинално течение

Вагинално течение

сеп. 1, 2013

Вагиналното течение има важна функция да предпазва женските полови органи. То се произвежда от жлези, разпложени във вагината и в маточната шийка. Вагиналният секрет има функцията да премахва мъртвите клетки и бактериите и по този начин да предпазва женските полови органи от инфекции.

Количеството вагинален секрет се променя през различните периоди на менструалния цикъл, както и цвета и мириса му. Например по време на овулация и по време на кърмене вагиналното течение става по-обилно и по-воднисто. Мирисът на вагиналния секрет може да се промени по време на бременност или при неправилно поддържане на интимна хигиена.

Нито една от тези промени обаче не е повод за сериозно притеснение. Но ако забележите, че вашият вагинален секрет е с променен цвят, мирис или количество е добре да се открие причината за това.
Освен тези промени вагиналното течение може да бъде съпътсвано и с други субективни оплаквания като например:

– неправилен менструален цикъл;
– кървене между менструациите;
– болка при уриниране или полов контакт;
– подуване, болка или сърбеж в областта на вулвата;
– зачервяване на вагината или вулвата;
– болка ниско в корема.

Причини за вагинално течение

Причините за промяна във вагиналното течение могат да бъдат най-различни, най- честите от които са:

  • Гъбична инфекция

При гъбична инфекция вагиналният секрет става по-обилен и воднист. Обикновено увеличената вагинална секреция се съпътства от силен сърбеж в областта на външните полови органи. Наблюдава се и промяна в мириса на секрета, а консистенцията на секрета наподобява извара. Много голяма част от жените страдат от гъбична инфекция през някакъв период от живота си. Гъбичките обикновено се повлияват добре от антимикотичната терапия и не водят до сериозни усложнения.

  • Бактериална вагиноза

При бактериалната вагиноза вагиналният секрет има сивкав цвят и силен мирис на развалена риба. При бактериалната вагиноза се наблюдава дисбаланс в количест вото на нормалните бактерии, които се намират във вагината и имат протективни функции. Бактериалната вагиноза подобна на гъбичните инфекции е често срещана и не е сексуално-предавана инфекция. Лечението се осъществява с антибиотици.

  • Трихомониаза

Трихомониазата спада към групата на сексуално-предаваните инфекции. При нея вагиналният секрет става жълто-зеленикав, пенест с лоша миризма. Промяната в секрецията може да бъде съпътствана и от подуване и сърбеж в областта на вагината и болка при уриниране.

  • Вагинален секрет с наличие на кръв  и болка

Ако забележите в секрета, отделян от вагината кървави жилки, изпитвате болка ниско в корема по време на уриниране или пък имате кървене между менструалните цикли може да страдате от хламидия или гонорея. И двете заболявания се предават при полов контакт. Ако имате някои от тези оплаквания трябва задължително да се консултирате с лекар, който да прецени вашето състояние, защото ако бъдат оставени без лечение гонореята и хламидията могат да доведат до стерилитет или възпаление на тазовите органи.

  • Генитален херпес

Гениталният херепс може да доведе до промяна във вагиналното течение заедно с поява на мехури около външните полови органи. Херпесът е вирусно заболяване и лесно се повлиява от антивирусно лечение, но много често може да се проявява отново през годините.

Други причини за промяна във вагиналното течение могат да бъдат:

  • диабет;
  • инфекция с човешки папилома вирус;
  • употреба на орални контрацептиви;
  • употреба на ароматизирани сапуни или лосиони за поддържане на интимна хигиена.